Gelgit Nasıl Yazılır?

Bağlaç ve edatlar, yabancı bir dilden alınan ya da okunuşu zor kelimelerin yazımı karıştırılabiliyor. ‘Gelgit’ de onlardan biri. Peki; gelgit mi gel git mi, doğrusu nedir, TDK doğru yazılışı ne, içinde ‘gelgit’ geçen cümleler neler?

18.04.2020-09:42 - (Son Güncelleme: 20.01.2022-17:15) Gelgit Nasıl Yazılır?

Günlük hayatta konuşurken ya da mesajlaşırken kullandığımız kelimelerin nasıl yazıldığını karıştırabiliyoruz. Türk Dil Kurumu'na göre yazımı en çok karıştırılan kelimelerden biri de "gelgit"

Türk Dil Kurumu (TDK) resmi internet sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin doğru yazımı "gelgit" olarak ortaya çıkıyor. Yani bitişik yazılıyor.

Bazı örneklerde görülen “gel git” yazımı bugünkü Türkçe ile imla hatasıdır. Kelime, iki ayrı kelimeden oluştuğu için yazımı karıştırılıyor.

TDK SÖZLÜK ANLAMI

Türkçe’de çok geçen “gelgit” kelimesi, hem konuşma dilinde hem de yazı dilinde oldukça fazla kullanılıyor. Kelimenin TDK sözlüğünde anlamı şöyle:

“Boşuna gidip gelme.”

“Ay ve Güneş'in yer yuvarlağı üzerindeki çekim güçleri sebebiyle deniz yüzünde, özellikle ana denizlerde su düzeyinin alçalması, kabarması olayı, medcezir.”

TDK

ÖRNEK CÜMLELER

- Bu gelgitten bıktım.

- Yeter artık! Hayatımda daha fazla gelgit istemiyorum.

- Denizdeki gelgitler kıyıdaki evin duvarlarına vuruyordu.

- Gelgitli hayatından sıkıldım.

- Bu gelgitler hoşuna mı gidiyor?

YORUM YAZ..
Modal