KOSGEB Girişimciliği Geliştirme Destek Programı kapsamında yapılan Geleneksel Girişimci Destek Programı, işletmeleri kuruluş yıllarında desteklemeyi ve bu işletmelerde istihdamı teşvik etmeyi hedefliyor. İleri Girişimcilik Destek Programı ile karıştırılmaması gereken Geleneksel Girişimcilik kapsamında neler var, nasıl başvuru yapılır? İşte detaylar…
GELENEKSEL GİRİŞİMCİ DESTEK PROGRAMI NEDİR?
Geleneksel Girişimci Destek Programı esaslarının amacı, girişimcilerin kurduğu yeni işletmelerin hayatta kalma oranının arttırılmasını sağlamak için uygulanan Geleneksel Girişimci Destek Programına ilişkin iş ve işlemlerin esaslarını düzenlemek.
GELENEKSEL GİRİŞİMCİ DESTEK PROGRAMI ŞARTLARI
KOSGEB resmi sitesinden, e-devlet girişi ile nace kodu alınarak yapılan başvurular öncesinde şu şartlar aranıyor;
- Destek programından yararlanılabilmesi için işletmenin Türk Ticaret Kanununda tanımlı gerçek veya tüzel kişi statüsünde olması ve KBS’de kayıtlı ve aktif durumda olması gerekir. KBS’ye kayıt, KOSGEB Veri Tabanına Kayıt Sürecine İlişkin Usul ve Esaslar çerçevesinde gerçekleştirilir.
- İşletmenin KOBİ bilgi beyannamesinin güncel olması gerekir.
- Destek programına, Girişimcilik Eğitimi Usul ve Esasları kapsamında sağlanan geleneksel girişimci eğitimini tamamlamış olan girişimcinin kurduğu işletme başvurabilir.
- Destek programına başvuru yapılabilmesi için geleneksel girişimci eğitiminin işletme kuruluş tarihinden önce tamamlanmış olması gerekir.
- İŞGEM’de veya TEKMER’de yer alan işletme; diğer şartları karşılamak koşuluyla, sahip veya ortaklarının girişimcilik eğitimine katılım şartı aranmaksızın, İŞGEM’de veya TEKMER’de kurulmuş olması şartıyla destek programına başvurabilir. İşletmenin İŞGEM’de veya TEKMER’de yer alması durumu ilgili uygulama birimi tarafından teyit edilir. Bu kapsamda başvurarak desteklerden yararlanan işletmenin destek programı süresinde İŞGEM’den ayrılması halinde destek programı sonlandırılır. Ancak girişimcinin işletme kuruluş tarihinden önce alınmış geleneksel girişimci eğitimi katılım belgesi olması halinde destek süreci devam ettirilir.
- Girişimcinin destek programı başvurusunda bulunduğu işletmedeki kurucu ortak payı en az %50 olmalıdır. Destek programı süresinde girişimcinin ortaklık payı %50’nin altına düşemez.
- İşletme, destek programı başvuru tarihi itibari ile son bir yıl içinde kurulmuş olmalıdır.
- Girişimcinin, işletmesinin kuruluş tarihinden üç yıl öncesinden destek programına başvurduğu tarihe kadar, başvuruda bulunduğu işletme dışında; gerçek kişi statüsünde bir firmasının olmaması ve tüzel kişi statüsünde kurulmuş herhangi bir firmada %30 ve üzeri ortaklığının bulunmaması gereklidir. İşletmenin programa başvuru tarihi öncesinde tür değişikliği yapması; değişikliğin sicil gazetesinde yer alması koşuluyla bu fıkra hükümlerine aykırılık teşkil etmez. Bu durumda işletme kuruluş tarihi olarak ilk kuruluş tarihi kabul edilir.
- İşletme kuruluş tarihi, şahıs işletmeleri için vergi levhasında yer alan işe başlama tarihi, tüzel kişiliğe haiz işletmeler için ticaret siciline tescil tarihidir.
- Girişimcinin destek sürecinde; başka bir işletme/kurum/kuruluşta Sosyal Güvenlik Kurumu hükümlerine tabi olarak çalışmaması gerekmektedir. Ancak aşağıda sayılan özel durumlarda bu fıkra hükmü uygulanmaz; İnkübatörlerde yer alan öğretim elemanı, 5510 sayılı Kanunun 87. Maddesi birinci fıkrasının h bendi uyarınca SGK primi ödenen girişimci, Başka bir firma ortaklığından kaynaklı SGK primi ödenen girişimci, Desteklenen işletmesi dışında yaptığı geçici işlerden kaynaklı yasal zorunluluk nedeniyle SGK primi ödenen girişimci
- Girişimci, işletmeyi münferiden temsile yetkili olmalıdır.
GELENEKSEL GİRİŞİMCİ DESTEK PROGRAMI NACE KODLARI
Geleneksel Girişimci Destek Programı’na başvuru yapabilmeniz için öncesinde nace kodu almanız gerekiyor. Nace kodu girişiminizin kategorisiyle ilgili bir kod. KOSGEB desteklediği alanları öncesinde belirleyerek her bir alan için bir kod oluşturmuştur. Girişiminizin bu sektörler arasında olup olmadığına bakmanız ve nace kodunuzu almanız gerekiyor. KOSGEB resmi sitesinde bu sektörler kodlarıyla birlikte yer alıyor.