Gegenpress Nedir?

Futbolda en çok kullanılan tekniklerden karşı pres nedir? Karşı presin Türkiye'deki örnekleri nelerdir? Hepsi haberimizde.

04.06.2018-10:08 - (Son Güncelleme: 16.10.2021-08:56) Gegenpress Nedir?

Gegenpress, günümüz futbol düşüncesinin temelini meydana getirmiş, ilerideki oyuncuların yoğun baskısına dayalı futbol anlayışıdır. Sadece ilerideki oyuncu baskı yapmaz, stoperler de topu takip eder. O yüzden yeni dönemde stoperlerde en çok aranan özellik hız olarak göze çarpıyor.

Bu taktiğin tarihi 3 teknik adama dayanıyor: Jupp Heynckes, Pep Guardiola, Jurgen Klopp. Komple oyunun temellerinden biri olan gegenpress, tiki-taka ekolüne karşı doğmuş; tiki-takanın narin ve izlemesi keyifli tarzına karşı oldukça kondisyona dayalı ve basit bir oyun anlayışına sahiptir. 

GEGENPRESS NEDİR?

Hedef, topun kaybedildiği yerde çok seri bir biçimde baskına başlayarak tekrar topu almaktır. İşin sırrı en kısa süre zarfında(Klopp, Dortmund'da bu taktiği uyguladığında 6 saniye içinde topun kazanılmasını isterdi) topu kapmak ve topu alan oyuncuyla rakip takımı hazırlıksız bir biçimde yakalamaktır. Bu şekilde rakip defans düzenli olmayan bir biçimde yakalanır. Çok futbolcu ile pres yapıldığı için presi yapan ekip hücumda çabuk çoğalır. Yukarıda bahsedilen 3 isim de gegenpressing'i değişik uygularlar ancak hepsinde temel hedef yıldırım hareketiyle topu alıp hızlı bir biçimde gol aramaktır. Bu sebeple çok yüksek tempoyu kaldırabilen oyuncuları bulunmayan ekibe uygun taktik değildir.

Taktiğin en büyük faydası, rakip futbolcunun panik yapmasını sağlayarak topun baskı yapan ekibe hızlı bir biçimde geçmesi ve rakibi hazırlıksız biçimde yakalamaktır. 4-2-3-1'in hakim olduğu futbol döneminde olduğumuz için bu tarz çok tutmuştur.


Taktiğin dezavantajları ise baskı yapılan futbolcu topla hızlı biçimde oynayabilir, Akıllı hareketlerle oyun kurabilir ve baskı yapan takımı 2. bölgede çok hazırlıksız yakalayabilir. Ancak baskı işe yaramazsa geride takım önemli problemlere karşı karşıya kalabilir. Bunun yanında 90 dakika hiçbir futbolcu bu yoğun baskıyı kaldıramaz. Bir karşılaşmada en çok 60 dakika işe yarayabilecek taktiktir.

TÜRK FUTBOLUNDA GEGENPRESS

Türk futbolunda görebileceğimiz ilk büyük örnekler Fatih Terim ve Ersun Yanal'ın oynatmaya çalıştığı futbollardı. Ersun Yanal Gençlerbirliği'ndeyken, Fatih Terim de Galatasaray'da iken bu taktiği çok tercih ediyordu. Igor Tudor Galatasaray'ın başındayken Rize mücadelesinin ilk 45 dakikasında görebileceğimiz gibi Igor Tudor da Galatasaray'a bu mentaliteyi oturtmak istiyordu. Son birkaç yılda Türk futbolunda da yer bulan gegenpress, Vitor Perreira'ın Fenerbahçe'ye oynatmaya çalıştığı 3 4 3 taktiğiyle en kullanışlı halini bulmuş durumda. Türkçeye karşı pres olarak geçen bu taktiğin Türkiye liginde çok fazla kullanıcısı bulunmuyor.

YORUM YAZ..
Modal