Geçmişte takılı kalmak patolojik sorunları beraberinde getiriyor!

Birçoğumuz geçmişe dair; anılar, özlemler, mutluluklara zaman zaman seyahat ederiz. Klinik Psikolog Gökşin Aköz nostalji yapmanın demans, Alzheimer gibi hafıza temelli hastalıklara yakalanmayı azalttığını söylüyor fakat geçmişe dair çokça saplanıp kalmanın önemli patolojik problemlere, depresif ruh haline, yas duygusuna ve yalnız başına yetersizlik hissi oluşabileceği uyarısında bulunuyor. Nostalji bazen keyif verirken bu durum duygu dünyamıza nasıl yansıyor? Haberimizde detaylar yer almaktadır.

03.01.2024-16:19 - (Son Güncelleme: 03.01.2024-16:19) Geçmişte takılı kalmak patolojik sorunları beraberinde getiriyor!

Geçip giden yaşamımızda bazen bir müzik notası bazen de bir koku bir görüntü bizi nostalji seyahatine çıkartabiliyor. Peki bu kadar nostalji ile içli dışlı olmak doğru mudur? Büyüklerimizin dediği gibi ‘‘her şey kararında güzeldir’’ lafı ne kadar doğru? Gelin beraber bakalım…

Her şey kararında güzel

Southampton Üniversitesi'nde yapılan bir çalışma, olumsuzlukları ve yalnızlığı vurgulayan kişilik testi negatiften beslenen nostaljiye daha fazla sarıldığı ve bu sayede endişe hissinin ve depresif duygularının azaldığı gözlemlendiği ifade ediliyor. Çıkan sonuca göre, nostaljinin bir savunma mekanizması olarak kullanıldığı ortaya çıkıyor.

geçmişe takılı kalmak patolojik sorunları beraberinde getiriyor

Olayı hatırlamasak bile duygularımızı hatırlarız

Nostalji sonucu meydana gelen ruh halindeki değişimini Klinik Psikolog Gökşin Aköz yorumladı ve şu şekilde bir açıklamada bulundu; ‘‘Nostalji, geçmişin sadece anılması değil, aynı zamanda geçmişin içindeki duyguların tekrar yaşanması anlamına gelir. Yaşadığımız bir olayı hatırlayamasak bile o olayın bize yaşattığı duyguyu yıllar sonra bile hatırlayabiliriz. Bu duygusal bağlantı, insanların geçmişteki mücadelelerini hatırlayarak güçlenmelerine ve geleceğe umutla bakmalarına olanak tanır. Aynı zamanda çalışmalar bize nostaljinin ağrı algısını da azaltabileceğini gösteriyor. Yani kişi istemediği uyaranları yöneterek acı verici deneyimleri çerçeveleyebilir." 

geçmişe takılı kalmak patolojik sorunları beraberinde getiriyor

Duygularla baş etmede zorluk yaşayabilirsiniz!

Geçmişte yaşamanın patolojik sonuçlarının olabileceğini aktaran Aköz, ‘‘Nostaljinin olumlu etkileri olduğu gibi bunu takıntı haline getirerek sürekli geçmişi düşünmek kişide olumsuz duygular yaratabilir. Bu durum sürekli geçmişi düşünen kişide kaygı, hüzün ve depresyon gibi psikolojik duyguların yaşanmasına neden olabileceği gibi aynı zamanda kalp krizi, tansiyon ve şeker yükselmesi gibi fiziksel etkilere de neden olabilir. Nostalji her ne kadar ruha iyi gelir desek de geçmişi düşünmenin takıntılı bir hal alması travma ve yas gibi süreçlerin özlemine yol açması nedeniyle de duygular ile baş etme konusunda zorluk yaratabilir. Sonuç olarak; geçmişe özlem dediğimiz nostalji, geçmiş ve gelecek arasında kurduğu bağlantı ile süreklilik algısı sağlar ve sağlıklı bir düzeyde yaşandığı sürece yararlıdır’’ şeklinde konuştu.


Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal