Bir motorlu taşıtın trafiğe çıkması için plakasının bulunması gerekir. Arabaların plaka çıkartma işlemi tamamlanana kadar geçici olarak verilen bir plaka ile trafikte yer alabilirler. Buna geçici plaka ismi verilir. Geçici plakanın süresi, ne kadar olduğu ve ne olduğu gibi soruları sizler için yanıtladık. İşte merak edilen konu hakkındaki tüm detaylar…
Bir motorlu taşıtın trafiğe çıkabilmesi için plakasının bulunması gerekir. Arabaların plaka çıkartma işlemi tamamlanana kadar geçici olarak verilen bir plaka ile trafikte yer alabilirler. Bir arabanın gerçek plakası geldiğinde ise verilen geçici plakalar geçersiz sayılır ve bu plakalarla trafiğe çıkılması yasaklanmıştır. Bunun için geçici plakalarınız yerine gerçek plakalarınızı kullanarak trafiğe çıkmanız gerekir. Geçici plakalar aylık, haftalık ya da günlük olarak verilebilir. Geçici plakalar sadece ülkemizde bulunan araçlar için değil yurtdışına ihraç edilen araçların teslim edilmesi gereken yere gittiği süre boyunca da kullanılabilir. Geçici plakalar gerçek plakalar gibi metal üzerine basılmaz. Geçici plakalar bir süreliğine trafiğe çıkmanızı sağlayacak geçici bir belgedir. Bu plakalar bir karton zemin üzerine basılır ve sarı renge sahiptir. Geçici plakaların zeminlerinde çaprazlama şeklinde beyaz şeritler bulunur ve plakaların harf kodu “G” ile gösterilir.
Araçların tescil işlemleri tamamlanmadan önce trafiğe çıkabilmeleri için geçici plakalar verilir. Bununla birlikte araç üreticilerinin ya da bayilerde yer alan test araçlarının da plakaları geçici plakadır.Ayrıca ülkesinde olağanüstü bir hal olması durumunda ülkemize giriş yapan sığınmacı kişilerin aracına da geçici plakalar verilir.
Araçlara verilen geçici plakaların veriliş süreleri şu şekildedir:
6 güne kadar,
6 günden 30 güne kadar,
1 seneye kadar
Bir kişinin geçici plaka alması için trafik tescil kuruluşuna başvuruda bulunması yeterli olacaktır. Başvuru sırasında yanınızda bazı belgelerin yer alması gerekir.
Geçici plakalar sürelerine göre istenilen belgeler de değişiklik gösterebilmektedir. Buna göre istenen belgeler şu şekildedir:
A Tipi Geçici Plaka : 1 senelik verilen geçici plakalara A tipi plaka denir.Bu plaka genellikle test araçlarına veya depo gümrük satış yeri ile teşhir yeri gibi yerlerde kullanılacak araçlara verilir. A tipi geçici plaka için gerekli olan belgeler şu şekildedir:
Dilekçe
Harç makbuzu
Aracın garanti belgesi
Yeterlilik belgesi
Araç cinsine göre yapılmış olan sigorta poliçesi
İmza sirküsü
Oda kayıt belgesi
Şoförler odasında geçici plaka
Şoförler odasından EK/10-B belgesi
B Tipi Geçici Plaka: 30 gün olarak verilen plakalara B tipi geçici plakalar denir. Bu plakalar genellikle trafik ve tescil işlemlerinin yapılmamış olduğu araçlarda yer alır. B tipi geçici plaka için gerekli belgeler şu şekildedir:
Dilekçe
Yol belgesinin geçerliği süresini kapsayan sigorta poliçesi
Maliye harcı
Taşıt alım vergisi ve özel tüketim vergisi makbuzları
Araç teknik muayene belgesi
İmza sirküsü ve oda sicili kaydı (şirketler için)
Araç faturası
Sürücü ehliyet fotokopisi
C Tipi Geçici Plaka : C Tipi geçici plakalar genellikle 1 veya 6 günlük olarak verilir. Bu da aracın satıldığı yerden tescil edileceği veya tadilatının yapılacağı yere gidene kadar verilen geçici plakalardır. Bunun için iki çeşit başvuru yapılmaktadır. Bu başvurular faturalı araçlar için ve çekme belgeli araçlar için olarak ikiye ayrılır. Buna göre kişilerden istenen belgeler şu şekildedir:
Faturalı araçlar için gerekli belgeler:
Dilekçe
Harç makbuzu
Araç faturası
Araç uygunluk belgesi
ÖTV ödendi belgesi
Sürücü belgesi
Araç sigorta poliçesi
Şoförler odasından Ek/10-A belgesi ve geçici plaka
Çekme belgeli araçlar için gerekli belgeler:
Dilekçe
Harç Makbuzu
Sürücü belgesi
Tescil belgesi
Şoförler odasından Ek/10-A belgesi ve geçici plaka
Geçici plaka ücretleri Karayolları Trafik Kanunu ve Yönetmelik hükümlerine göre belirlenen fiyatlandırılır. Buna göre kişilerden istenen geçici plaka ücretleri şu şekildedir:
A Sınıfı Trafik Belgesi 4bin 80 TL
Diğerlerinden 404,20 TL
Karayolları için uygunluk belgesi alamayan araçlar için izin belgelerini 305.20 TL geçici plaka harcı ücreti ödenir.