listeyi birlikte gözden geçirelim ve tekrar yapmamaya çalışalım!
Gece geç saatlerde atıştırmalıklar. kolesterolü, insülin seviyesini artırabilir ve hormonal belirteçlerimizi olumsuz yönde etkileyebilir. unutmayın ki kalori alımınız yaktığınızdan çok daha büyükse, sonunda kilo almaya yol açar.
Alarmı çok geç ayarlama. ister inanın ister inanmayın, araştırmacılar sabahın erken saatlerinde parlak ışığa maruz kalan insanların daha sonra ışığa maruz kalanlara göre daha düşük vücut kitle indeksine sahip olduğunu söylüyorlar . 20-30 dakikalık doğal dış mekan ışığının bile vücut kitle indeksinizi etkilediği kanıtlanmıştır
Akşam elektronik cihazların kullanılması. bu cihazlar vücudun uyku döngülerinin düzenlenmesinden sorumlu bir hormon olan melatonin üretimine müdahale eder. yatmadan önce sosyal ağlara göz atmak yerine, ilgi çekici bir kitap okumayı ya da rahatlatıcı müzik dinlemeyi seçin.
yeterli uyku almamak. sağlıklı bir uyku, gece başına yaklaşık 7-8 saattir , ancak günlük olarak bundan daha azsa, birçok sağlık problemi başlar. çalışmalar uyku yoksunluğu ile metabolizmadaki negatif değişiklikler arasında bir bağlantı olduğunu kanıtlamıştır . bir başka belirleyici faktör, yeterli uykuya sahip olmamanın yorgunluğa ve dolayısıyla daha az fiziksel aktiviteye yol açması olabilir.
Gece geç saatlerde kahve içmek. akşamları geç saatlerde kahve içmek sadece uykunuza zarar vermekle kalmaz, aynı zamanda en son tüketmeniz gereken kafein yatmadan 6 saat önce olur. bilim adamları ayrıca kahvede bulunan klorojenik asit tüketimini kilo alımına bağlar . kahveyi bitki çayıyla veya daha da iyisi ılık suyla değiştirmeyi deneyin.