Gece Öksürüğü

Gece öksürüğü uykunuzu tam olarak alamamanıza neden olabilir. Gün boyu kendinizi çok iyi hissettiğiniz halde, gece yatağınıza yattığınız zaman boğazınıza bir gıcık oturup, sürekli bir şekilde öksürmenize yol açarak uykunuzu bölebilir.Peki, gece öksürüğü neden olur? sebepleri, İşte merak edilenler...

21.05.2018-16:47 - (Son Güncelleme: 21.05.2018-16:35) Gece Öksürüğü

Gece öksürüğü uykunuzu tam olarak alamamanıza neden olabilir. Gün boyu kendinizi çok iyi hissettiğiniz halde, gece yatağınıza yattığınız zaman boğazınıza bir gıcık oturup, sürekli bir şekilde öksürmenize yol açarak uykunuzu bölebilir.Peki, gece öksürüğü neden olur? sebepleri, İşte merak edilenler...

GECE ÖKSÜRÜĞÜ NEDENLERİ

Astım: Birçok kişi astımın nefes darlığı ile aynı olduğunu düşünür. Bu astımın önemli bir belirtisi olsa dahi, astımı olan kişilerin geneli kuru öksürük ile ilgili şikayette bulunurlar. Öksürüğünüzün nedeninin astım olmadığının belirlenebilmesi için doktorunuza danışmanızı öneririz.

 Sinüzit: Burnunuzun devamlı olarak tıkanık olması öksürüğünüzün nedeni olabilir. Sinüslerinizin tıkanık olması mukusun boğazınızın arkasına akmasına yol açar. Bu durum da gıcık oluşmasına yol açar. Kişinin alerjileri de sinüzit oluşumuna neden olabilir. Doktor kontrolünden geçerek burun spreyi veya alerji ilaçları kullanmaya başlayabilirsiniz.

Reflü: Gece öksürüğünün diğer bir nedeni de reflüdür. Midedeki asit ekşimeye ve hazımsızlığa yol açabildiği gibi akciğerleri de negatif etkilemektedir.

Demir eksikliği: Vücuttaki demir eksikliği nedeniyle boğaz arkasında şişlik ve gıcık yapabilmektedir. Ayrıca bazı minerallerin eksikliği de kronik öksürüğün nedenlerindendir.

İlaçlar: ACE inhibitörü ilaçlar yüksek tansiyon için verilir ve kuru öksürüğe yol açabilirler. Gece öksürüğünün sebebi olarak bu ilaçlardan şüpheleniyorsanız, doktorunuzla görüşmenizi tavsiye ederiz.

GECE ÖKSÜRÜĞÜ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Ballı bitki çayı: Yatmadan evvel bitki çayı için. Yatmadan önce içilecek olan sıcak bir bitki çayı solunum yollarındaki mukusu gidermede yardımcı olur. Bunu sağlamak için ıhlamur veya zencefil çayını biraz bal ilave ederek tüketebilir ve boğazınızı yumuşatabilirsiniz.

Uyku pozisyonunu dikleştirin: Gece öksürüğünde yerçekimi en büyük düşmanınız olur. Bütün gün oluşan mukus ve postnazal akıntı yatağa yattığınız zaman geri gelir ve boğazınızı rahatsız eder. Bunu önlemek için başınızın arkasına birkaç yastık daha koyabilirsiniz. Reflü rahatsızlığı bulunanlar da bu yöntemi uygulayabilir.

3- Buhar: Astımı olanlar dışında buhar da işe yarar. Kuruyan solunum yolu öksürüğünüzü arttırır. Yatağınıza yatmadan önce sıcak bir duş almanız veya buharlı bir ortam oluşturmanız sizi rahatlatabilir. Astım hastalarının bunu uygulamaması tavsiye edilmektedir.

4- Nem önemli: Oda havası kuru ise nemlendiriciler öksürüğün giderilmesinde katkı sağlayabilir. Ancak aşırı nemlendirmek de öksürüğe yol açabileceğinden dikkat edilmelidir. Çünkü küf mantarları ve akarlar nemli ve rutubetli ortamlarda üremektedirler. Odanın nem oranının %40-50 dolaylarında olması tavsiye edilmektedir.

5- Yatak başını hazırlayın: Gece öksürüğünün olabileceğini varsayarak yanı başınızda bir bardak su ve ilaçlarınızı hatta öksürük için iyi gelebilecek her şeyi hazır tutun. Öksürüğünüzü ne kadar erken giderirseniz o kadar rahat uyursunuz.

6- Yatağın temizliği: Gece öksürüğünden şikayetçiyseniz ve alerjenlere de duyarlı biriyseniz en başta yatağınızın hijyenine odaklanmalısınız. Yaygın alerji uyaranları ve akarlar yatağınızda daha çabuk ürerler. Bunlardan kurtulabilmek için yatağınızı sürekli olarak temiz tutun.

7- İlaç alımı: Gece öksürüğünüz için alabileceğiniz ilaçlar fayda sağlayabilir. Balgam söktürücü ilaçlar mukusun gevşemesini, öksürmeyi önleyen ilaçlar da öksürme refleksini yok etmeyi sağlar. Bu da öksürüğünüzün azalmasını ve rahat uyumanızı sağlayacaktır.

8- Doktora görünün: Bir haftadan daha uzun süren gece öksürüğünüz varsa ve bu durumla baş edemiyorsanız doktora görünmenizde fayda vardır. Doktorunuz bu sorununuzun kaynağını belirleyerek en uygun tedavi yöntemini uygulayacaktır.


Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın



YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal