Gebelikte şeker yüklemesi nasıl yapılır? Hamilelik şekeri nedir?

Gebelik sürecinde şeker yüklemesinin nasıl yapıldığı ve hamilelik şekeriyle ilgili bilmeniz gerekenleri içeriğimizde derledik.

01.05.2022-19:21 - (Son Güncelleme: 02.05.2022-15:51) Gebelikte şeker yüklemesi nasıl yapılır? Hamilelik şekeri nedir?

Şeker hastalığı, bir diğer adıyla diyabet yüksek şeker düzeyiyle kendini gösterir. Kadınların bir bölümündeyse gebelik öncesi diyabet söz konusu olabilir. Bazı kadınlardaysa gebelik sonrası gestasyonel diyabet adı verilen gebelik şekeri ortaya çıkabilir. Eğer anne adaylarında geçmişte şeker hastalığı bulunuyorsa, kan şekeri seviyelerinin kontrolünün sağlanması güçleşebilir. Bu süreçte büyük bir hassasiyetle insülin oranı yeniden belirlenebilir.

Gebelik şekeri nedir?

Anne adaylarında gebelik öncesi şeker hastalığı olmamasına karşın gebelik sürecinde kandaki glikoz seviyesi yükselebilir. Bu durum, anne adayında gebelik şekerini işaret edebilir. Gebelikte 24-28 haftalardaki şeker su testi olarak da bilinen yükleme testiyle ilgili söz konusu problemin tespit edilmesi mümkündür.

Gebelik şekeri belirlenme yöntemleri nelerdir?

Anne adayları, gebeliklerinin 24-28 haftalarında şeker yükleme testine tabii tutulurlar. Test esnasında anne adayı 50 gr glikoz içer ve ardından bir saat sonraki glikoz seviyesi tespit edilir. Eğer bu uygulama sonrasında anne adayının glikoz seviyesi 140 mg/dl’nin altındaysa, anne adayında gebelik şekeri olmadığı anlamına gelir.

Glikozun değerin üzerinde çıkması durumunda 3 saatlik 100 gr glikozla test yeniden yapılmalıdır. 3 saat sürecek yükleme sonrası anne adayında gebelik şekeri olup olmadığı da ortaya çıkar. Anne adayının şeker yükleme testi sonrasında aşırı fiziksel aktivitelerden uzak durması, herhangi bir gıda tüketmemesi gerekir.

Gebelik şekeri anne ve bebek açısından riskli mi?

Şeker hastalığının gebelik öncesinde olması veya gebelikte ortaya çıkması, anne adayı ve bebek için bazı riskler teşkil ediyor. Şeker hastalığı bulunan gebelerin kan seviyelerinin düzenli olması sağlandığında, diyabet nedeniyle oluşabilecek riskler de azaltılacaktır. Gebelikte şeker hastalığı riskleri gebelik öncesi şeker hastalığına nazaran daha az risk içermektedir.

Ancak her ne olursa olsun anne adaylarının durumu mutlaka şeker yükleme testiyle belirlenmelidir. Bu süreçte anne adayları; gebelik zehirlenmesi, tansiyon, erken doğum ve düşük gibi çeşitli problemlerle karşılaşabilir. Gebelik öncesi şeker hastası olan kadınların bebeklerinde birtakım anormalliklere rastlanabilmektedir.

Şeker hastalığına rastlanan anne adaylarının bebeklerinde hangi riskler görülebilir?

Şeker hastalığından sonra anne adayında görülebilecek riskler şu şekildedir;

Doğum sonrası akciğerin gelişimini tamamlayamaması nedeniyle bebekte solunum sıkıntısı yaşanabilir,

Bebeğin küçük olması,

Bebeğin doğum sonrası kan şekerinin düşmesi,

Böbrek anomalileri,

Kulak anomalileri,

Sindirim sistemindeki anomaliler olarak öne çıkıyor.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal