Gebelikte meyve yenmeli mi? Hamilelikte meyve yemenin faydaları

Hamile kadınlar hem kendi sağlıkları için hem de bebeğin sağlığı için tükettikleri gıdalara özen göstermektedir. Gebelik boyunca ve sonrasında da sağlıklı beslenmeyi ihmal etmemektedirler. Peki hamilelikte meyve yenir mi? Gebelik döneminde meyve yemenin faydaları nelerdir? İşte konuya ilişkin detaylar...

29.06.2022-13:22 - (Son Güncelleme: 29.06.2022-13:22) Gebelikte meyve yenmeli mi? Hamilelikte meyve yemenin faydaları

Gebelik döneminde sağlıklı beslenmek hem anne için hem de bebek için oldukça önemli bir faktördür. Bu yüzden anne adayları yedikleri besinlere çok özen göstermektedir. Bebeğin büyümesine ve gelişmesine katkı sağlamak için meyve tüketimi de diğer besinler kadar önemlidir. Meyve tüketimi hem annenin hem de bebeğin bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. ABD Tarım Bakanlığı olarak bilinen United States Department of Agriculture araştırmalarına göre hamile kadınların gün içerisinde 2 su bardağı meyve tüketmeleri sağlıkları açısından oldukça önemlidir. Meyve tüketimi taze, kuru meyvelerle yapılırken bunu meyve suyuyla da yapabilirler. Peki meyve ne sıklıkla tüketilmelidir? Faydaları nelerdir? İşte detaylar...

Gebelik döneminde meyve tüketmenin faydaları

Hamile kadınların yaşadığı en büyük problemlerden biri kabızlık problemidir. Dolayısıyla gebe kadınlar bu durum söz konusu olduğunda kendilerini kötü hissederler. Uzmanların tavsiyelerine göre hamile kadınların bu dönem boyunca kabızlık problemi çekmemeleri için lif oranı yüksek gıdalar tüketmeleri gerekmektedir. Lifin en çok bulunduğu gıdalar ise meyve ve sebzelerdir. Bunun yanı sıra yüksek lifli diyet programı gebelik döneminde bireyi rahatsız edecek hemoroid oluşumunun da önüne geçer. Lif oranı yüksek meyvelere örnek verecek olursak elma, armut, kivi, muz ve portakalı söyleyebiliriz. Lakin burada dikkat edilmesi gereken nokta ise lif oranı arttıkça içilen suyun miktarı da artırılmalıdır.

hamilelikte meyve tüketimi

C vitamini normal şartlarda da vücudun en çok ihtiyaç duyduğu vitaminlerden biridir. Gebelik döneminde de önemli bir vitamin olan C vitamini alımı aksatılmamalıdır. Portakal, limon, ıhlamur, kavun, greyfurt, çilek, kivi gibi meyvelerin C vitamini oranı oldukça yüksektir. Eğer ki hamilelik döneminde C vitaminini yeteri oranda alırsanız vücuttaki önemli bir mineral olan demirin absorbe edilmesine yardımcı olursunuz. Sabahları kahvaltınızda çilek ve yaban mersini tüketimi, tahıllı yulaf ezmesi gibi gevrekler hamilelik döneminde sağlıklı beslenmenize yardımcı olur. Bunun yanı sıra ara öğünlerinize portakal, kavun gibi meyveler dahil etmek de sağlıklı hamilelik geçirmenize fayda sağlayacaktır.

Gebelik öncesinde ve gebelik döneminde kadınların folik asit alımlarına oldukça özen göstermeleri gerekmektedir. Folik asit bebeğin beyin ve omurilik oluşumunda önemli bir rol oynarken kusurlu doğumların gerçekleşmesinin de önüne geçer. Uzmanların tavsiyelerine göre gebelik döneminde bireylerin 600 mikrogram folik asit almaları önerilir. Ayrıca gebeliğe karar verildikten sonra en az bir ay öncesinden folik asit desteğine de başlanması tavsiye edilmektedir. Hamilelik boyunca da folik asit desteğinin kesilmemesi gerekmektedir. Folik asit, portakal, portakal suyu, ananas suyu, avokado ve papaya suyu içinde yüksek miktarda bulunmaktadır. Dolayısıyla bunları tükettiğiniz takdirde folik asit ihtiyacınızı gidermiş olursunuz. 1 su bardağı portakal 31.5 mcg, 1 su bardağı greyfurt 21.0 mcg, 1 adet papaya 115 mcg, 1 su bardağı çilek 25 mcg, 1 büyük muz 27.0 mcg, 1 adet büyük boy şeftali 7.0 mcg folik asit içermektedir.

Hamile kadınların bu dönemde sıklıkla rastladığı ve rahatsızlık duyduğu konulardan biri de bacak kramplarıdır. Bunun önüne geçebilmek için ise yeteri miktarda potasyum alınması tavsiye edilmektedir. Uzmanların öne sürdükleri bilgilere göre potasyum mineralinin vücudunuzun hücrelerindeki sıvı ve elektrolit dengesini sağlamak için kritik öneme sahiptir. Potasyumu en iyi alabileceğiniz yiyecekler ise muz, kivi, kiraz, şeftali, karpuz ve üzüm gibi meyvelerdir.

Sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirmek istiyorsanız hem bebeğinizin hem de sizin sağlığınız için meyve tüketimine önem vermelisiniz. 

YORUM YAZ..
Modal