Yaygın olarak hamileliğin ikinci ayında görülmeye başlanan ve yüzde leke olarak beliren, oldukça rahatsız edici hastalık anne adayları tarafından en sık aratılan başlıklardan biri. Peki gebelik maskesi nedir?
Anne adaylarının korkulu rüyalarından biri olan gebelik maskesi hakkında önemli açıklamalarda bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Bilal Cengiz Şahbaz, annenlerin merak ettiği soruları cevapladı.
Hamilelerde görülen bu durumun aslında bir renk koyulaşması olduğunu belirten Şahbaz, bu durumun esmer ciltlerde daha yaygın olduğunu belirtti.
Gebelik maskesi olarak adlandırılan durumun, anne adaylarında meydana gelen lekelerin koyulaşması olduğuna dikkat çeken Dr. Bilal Cengiz Şahbaz, ‘Genellikle, hamileliğin ikinci döneminde görülmeye başlar. Lekeler, yüzün her iki tarafında da genellikle simetriktir. Bu yüzden 'gebelik maskesi' olarak tanımlanmıştır. Melazma, tamamen iyi huyludur. Sağlık için herhangi bir tehlike oluşturmaz. Melazmadan etkilenen tek grup hamileler değildir. Melazma, hormonlarla ilgili olduğu için, doğum kontrol hapları, implant, RİA gibi hormon bazlı tedaviler de gebelik maskesi görünümüne sebep olabilir. Hamilelik maskesi doğumdan sonra, 6 aydan fazla devam ederse, bunu azaltmak için uygulanabilecek yöntemler mevcut. Bu durumda, dermatolog konsültasyonu önerilir’ açıklamasında bulundu.
Anne adaylarının telaşlanmamasını belirten Şahbaz, hamilelik maskesini önlemenin çok basit yolları olduğunu dile getirerek, merak edenler için önerilerde bulundu.
Hamilelik maskesi olarak adlandırılan bu cilt probleminin kalıcı olmadığını ifade eden Şahbaz, ‘Hatta evden çıkılmasa bile kullanılmalı. Mümkünse güneşin en güçlü olduğu 10.00-14.00 saatleri arası dışarı çıkılmamalı. Yüzü güneşten korumak için büyük güneş gözlükleri ve geniş kenarlı şapkalar kullanılabilir. Dışardayken, 2 saatte bir güneş kremi yenilenmeli. Bazen, sadece 5 dakikalık güneşe korunmasız maruz kalmak, gebelik maskesi oluşumu için yeterlidir. Topikal C vitamini kullanılabilir. Bu güçlü antioksidanı cilde uygulamak, yaşlanma karşıtı faydalar sağlarken melazmayı aydınlatmaya yardımcı olabilir. Hem hamilelik hem de emzirme döneminde güvenli kabul edilir’ dedi.