Gayrimenkul değerleme uzmanı nedir, görevleri nelerdir? Gayrimenkul değerleme uzmanı olma şartları ve sınav başvurusu

Arsa, bina, arazi ve konut gibi taşınmazlarda tespit çalışmaları yapan gayrimenkul değerleme uzmanının tam olarak görevleri nelerdir, nasıl gayrimenkul değerleme uzmanı olunur, başvuru şartları nelerdir, gayrimenkul değerleme uzmanı sınavları ne zaman yapılır? şeklindeki tüm soruların yanıtları haberimizin detayından ulaşabilirsiniz.

26.06.2022-17:42 - (Son Güncelleme: 26.06.2022-17:42) Gayrimenkul değerleme uzmanı nedir, görevleri nelerdir? Gayrimenkul değerleme uzmanı olma şartları ve sınav başvurusu

Gayrimenkul değerleme uzmanları genel olarak arsa , bina, arazi ve konut gibi taşınmazların, aylık kira getirileri, yıllık kira artışları, lokasyonu gibi bir çok sayısız alanda hesaplamalar yaparak gayrimenkulün değerini belirleyen uzman kişilerdir. Gayrimenkul uzmanı tarafından değerlendirilen gayrimenkullerin satışları sırasında mülk sahibinin zarar uğrama riski yok denecek kadar azdır.

Gayrimenkul değerleme uzmanı nedir, görevleri nelerdir?

Gayrimenkul değerleme uzmanlığı, bir taşınmaz üzerinde tespitler yapılarak değerinin belirlenmesi işlemidir. Bu işte tespitleri yaparak değerlendirmeler hazırlayan kişilere de gayrimenkul değerleme uzmanı denir. Gayrimenkul değerleme uzmanı olarak görev yapan kişilerin kendilerine tanımlanan görevleri ise kısaca şöyledir;

- Gayrimenkul piyasalarındaki son trendleri takip ederek analizler yapar ve güncel verileri toplar,

- Piyasa koşullarında oluşan değişimleri analiz eder,

- Değerleme raporu hazırlar. Bunun için taşınmazın iç ve dış fotoğraflarını çeker ve değerleme dosyasına koyar,

- Alışveriş merkezlerinin ve okul, park gibi mülklerin yanında yakınında yer alan tesisleri belirler ve bu taşınmazların değerleri üzerindeki etkileri analiz eder,

- Elde ettiği tüm verileri desteklemek amaçlı arazi diyagramlarını çizer,

- Taşınmazlarda değer hesaplaması yapabilmek için çevresindeki satılan ya da kiralanan diğer taşınmaları araştırı.

- Amortisman, ikame maliyetleri, benzer gayrimenkullerin değerleri, gelir potansiyel durumu gibi farklı faktörleri göz önünde bulundurur, gayrimenkulün değerini hesaplar.

Peki gayrimenkul değerleme uzmanı olmak için nasıl bir yol izlenmelidir? İşte cevabı..

Gayrimenkul değerleme uzmanı nedir

Gayrimenkul değerleme uzmanı olma şartları

Gayrimenkul değerleme uzmanı olarak çalışabilmek için ilk önce 4 yıllık bir fakülte mezunu olmanız gerekiyor. Herhangi bir 4 yıllık lisans bölüm mezunu iseniz, gayrimenkul değerleme uzmanı olmak için başvuru yapabilirsiniz.

Gayrimenkul değerleme uzmanlığına ilişkin sertifika yani, Gayrimenkul Değerleme Uzmanlık, lisansı almak için 3 yıl bu alanda iş tecrübesi göstermeniz gerekiyor. 4 yıllık bir lisans bölümünden mezun değilseniz aşağıda saydığımız adımları izleyerek gayrimenkul değerleme uzmanı olmak için gerekli şartları sağlayabilirsiniz.

Lisans bölümü mezunuysanız Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı Sınavına katılım sağlayabilirsiniz. Sermaye Piyasası Lisanslama Sicil ve Eğitim Kuruluşu (SPL), tarafından düzenlenen sınav dört aşamadan oluşur ve her bölümde en az 50 puan alınması gerekir. Sınavdan başarılı olarak çıktığınızda, gayrimenkul değerleme uzmanlığı sertifikasını almaya için ilşk büyük adımı geçmiş sayılırsınız.

SPL tarafından düzenlenen 4 aşamalı sınavlar ise şöyle belirlenmiştir;

* Dar Kapsamlı Sermaye Piyasası Mevzuatı ve Meslek Kuralları

* Gayrimenkul Değerleme Esasları

* İnşaat ve Gayrimenkul Muhasebesi

* Gayrimenkul Mevzuatı

Gayrimenkul değerleme uzmanı sınavı başvurusu

Gayrimenkul değerleme uzmanlığına ilişkin düzenlenecek olan sınava başvuru yapmak için

'https://basvuru.spl.com.tr/' adresine başvuru yapabilirsiniz. Adrese giriş yaptıktan sonra sisteme üye olmanız ve istenene bilgileri tam ve eksiksiz doldurmanız gerekiyor.

SPL tarafından gayrimenkul değerleme uzmanlık lisans verilen kişiler, gayrimenkul değerleme şirketlerinde ve bankalarda çalışma şansı yakalayabilirler. Ayrıca kamu ve özel sektörde de gayrimenkul değerleme uzmanı mesleği, ihtiyaç duyulan meslekler arasında yer alır.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal