Dışkınızda kan görülmese bile gaitada gizli kan testinde bu durum ortaya çıkabilir. Yapılan bu teste hemokkült testi denir. Dışkımız da kan tespit edilmesi sindirim sisteminizde kanama olduğunu gösterir. Sindirim sistemindeki kanamalar ise çeşitli hastalıklara sebep olabilir. Gaitada gizli kan testi hakkında merak edilen tüm detaylar…
Gaitada kan neden olur?
Polipler, kolon ve rektum hastalarında görülen anormal büyümeler dışkıda kanamalara neden olabilir. Dışkıda görülen kanın nedenleri şu şekildedir:
Anüs veya rektumda hemoroid bulunması
Divertiküloz, kolonun iç duvarında küçük keselerdir.
Ülser, sindirim sistemi zarında yaralardır
Kolit, bir tür inflamatuar bağırsak hastalığıdır.
Kolorektal kanser, kolon veya rektumda başlayan bir kanser türüdür.
Gaitada gizli kan olmasının nedenleri nelerdir?
Anal Fissür
Bu durum makatta çatlak veya yırtık olduğunu gösterir.Bu da gaitada gizli kana neden olabilir. Dışkımızı yaparken fazla ıkınmamız durumunda anal dokuda bir gerilme ve buna bağlı olarak kanama veya yırtık görülebilir. Anal fissürler 4 ve 6 hafta içerisinde kendiliğinden düzelme ektedir. Bodrumlu tedavi etmek için bolca meyve sebze ve lifli besinleri tüketmek gerekir. Ayrıca daha ciddi olduğu durumlarda da doktorunuzun verdiği krem ve ilaçları kullanabilirsiniz.
Kolonda Polip Olması
Kolon polipi, kolon astarında yer alan küçük bir hücre kümesi olarak karşımıza çıkar. Kolon poliplerinin birçoğu zararsızdır. Kolonoskopide polip tespit edilmesi durumunda bunun büyüklüğüne ve şekline göre bir tedavi yöntemi uygulanır. Polipleri tedavi etmenin en iyi yöntemi ise onları çıkarmaktır.
Hemoroid
Hemoroid basur olarak da bilinmektedir. Dışkıda görülen gizli kanın en yaygın örneği ise hemoroiddir. Hemoroid rektum ve anüs de şişmiş genişlemiş damarları ifade eder. Hemoroid tedavi etmek için oturma banyoları yapılırken doktor tarafından tavsiye edilen ilaçlar ve kremlerde kullanılır
Crohn Hastalığı
Bu haftalık karında oluşan şişkinlik, şiddet ishal, halsizlik ve istemsiz kilo kaybına neden olabilir.Bununla birlikte sindirim sisteminde görülen iltihaplanma ile rektal kanamaya da yol açabilir. Bu hastalık bir tür iltihaplı bağırsak problemidir. Bu hastalığın kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Tedavi etmek için kortizon ilaçları ve immünosupresanlar gibi ilaçlar kullanılır. Doktor tarafından belirlenen beslenme programı ile de bu hastalık tedavi edilmeye çalışılır.
Divertikül
Dışkı yaparken fazla ıkınma durumunda kolon duvarındaki zayıf yerlerde meydana gelen keselerdeki fıtıkları ifade eder. Bu durumda gaitada gizli kan testinde kan tespit edilmesine neden olabilir. Bu hastalığı tedavi etmek için antibiyotik kullanımı gerçekleştirilir. Başka bir komplikasyonun gelişmesi veya tedaviye yanıt verilmemesi durumunda ise ameliyat yapılabilir.
Ülser
Mide, ince bağırsak veya yemek borusu zarında oluşan kanamalar nedeniyle gaitada kan tespit edilebilir, Ülseri tedavi etmek için mide asit üretimini azaltmak adına bazı ilaçlar kullanılmaktadır. Enfeksiyon ya da bakterilere neden olması durumunda ise antibiyotik kullanılabilir. Ülserin ilerlemesi durumunda ise ameliyat gerekebilir.
Gaitada görülen gizli kadın diğer nedenleri nelerdir?
Gaitada gizli kan tespitini farklı nedenleri de yer almaktadır. Buna göre gaitada gizli kanın tespit edilmesindeki bazı nedenler şu şekildedir:
Kalın bağırsaktaki kan damarlarındaki sorunlar
Genellikle çocuklarda ve genç erişkinlerde görülen Meckel divertikülü hastalığı
Ülseratif kolit
Enflamasyona neden olan bağırsak enfeksiyonları
Gaitada gizli kan testi neden yapılır?
FOBT yani gaitada gizli kan testi, dışkınız da gizli kan olup olmadığını tespit etmek adına yapılır. Bu test özellikle kolon kanseri taraması için yapılan testler arasındadır. Kolon kanseri dünya çapında hem erkeklerde hem de kadınlarda en sık görülen kanser türlerindendir. Bu nedenle erken teşhis yapılması önemlidir.
Gaitada gizli kan testi nasıl yapılır?
Birçok kişi gaitada gizli kan testi nasıl yapıldığını merak etmektedir. Bunun için 3 gün boyunca düzenli olarak gaita testi vermeniz gerekir. Üç gün boyunca gaitanızdan alınan örneklere göre laboratuvarda yapılan kontroller sonucunda çıkan testin sonucu size bildirilir.
Gaitada gizli kan testi öncesi ne yapılmalıdır?
Gaitada gizli kan testi verecek olan kişileri öncelikle bazı ilaçları kullanmaması gerekir. Aspirin ya da kan sulandırıcı gibi ilaçların kullanılmaması gerekir. Bununla birlikte doktorunuz sizden gaita testi istediğinde size hangi ilaçları kullanmamanız gerektiğini bildirecektir. Ayrıca gaita testi vermeden iki üç gün önce kırmızı et, pancar, brokoli,kavun, havuç, karnabahar, salatalık, greyfurt, yaban turpu, mantar, turp ve şalgam gibi besinlerin de tüketilmemesi gerekir.
Gaitada kan testi sonucu ne anlama gelmektedir?
Gaita testini izin dışkı örneğinde kanın bulunması durumunda pozitif bir sonuç elinize geçecektir. Eğer test sonucunun negatif gelmesi durumunda ise örneğinizin temiz olduğunu ve herhangi bir kan bulgusuna rastlanmadığını ifade eder.
Gaitada gizli kan testindeki kan olması durumunda nasıl tedavi edilir?
Gaita testinizde kan bulunması durumunda doktorunuz öncelikle bu sorunun mideden mi yoksa ince bağırsaktan mı kaynaklandığını tespit etmesi gerekir. Bunun için kolonoskopi ya da üst gastrointestinal endoskopi yapılması istenir. Belirlenen sonuca göre de size uygun olan bir tedavi yöntemi seçilir.