Gabar’da petrol üretimi coştu: Günlük 43 bin varil oldu

Şırnak’taki Gabar Dağı’nda yapılan petrol üretimi günlük 43 bin varile ulaştı. Şırnak Valisi Cevdet Atay, yıl sonuna kadar günlük 100 bin varil petrol üretmeyi hedeflediklerini bildirdi.

08.06.2024-10:47 - (Son Güncelleme: 08.06.2024-17:23) Gabar’da petrol üretimi coştu: Günlük 43 bin varil oldu

Gabar, Türkiye'nin en büyük ve en kaliteli petrol rezervlerine ev sahipliği yapıyor. Bir zamanlar günlük 18 bin varil üretim gerçekleştirilen Gabar Dağları'ndaki petrol sahası, artık günlük 43 bin varile ulaşmış durumda. Şırnak Valisi Cevdet Atay, geçtiğimiz günlerde Şehit Esma Çevik Petrol Sahası'nda gazetecilere bilgi verdi ve burada 39 kuyudan petrol çıkarıldığını belirterek yıl sonunda günlük 100 bin varil üretime ulaşılmasını hedeflediklerini dile getirdi. 

Rakamlar Türkiye’nin geleceğini değiştirecek

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan ve beraberindeki heyet de Gabar bölgesinde incelemelerde bulunarak bilgi aldı. Bahçıvan, "Rakamların gösterdiği boyut bile Türkiye'nin geleceğini değiştirecek potansiyele sahip olduğumuzu kanıtlıyor" dedi.

Gabar’da petrol üretimi coştu: Günlü 43 bin varil oldu

Gabar'da çıkarılan petrol, yüksek kaliteye sahip ve debisi oldukça yüksek. Sahada çalışan mühendislerin ifadesine göre, bu petrol Suudi Arabistan'daki kalitedeki bir ürün. Gabar'da sadece 39 kuyudan elde edilen petrol miktarı, diğer bölgelerdeki 1300 kuyunun toplam üretimini aşmış durumda.

Yeni yatırımcılar çekmeyi hedefliyoruz

İlk petrol kuyusunun ziyaretçisi olan Serdar Sağlam'a İSO Başkanı Erdal Bahçıvan ve ekibi eşlik etti. İSO Yönetim Kurulu ve Meclis üyeleri, Şırnak ve Hakkari'ye ziyaret gerçekleştirerek 'İSO Mesleki Eğitim İşbirliği Projesi' (İSO MEİP) Protokolü'nü imzaladı. Bahçıvan, "Sanayicilerimizin meslek liseleriyle işbirliği yapması Şırnak'ta başladı" şeklinde konuştu. Vali Atay ise, "İSO'nun katkısıyla bölgeye yeni yatırımcılar çekerek istihdamı artırmayı hedefliyoruz" dedi.

Gabar'da şu anda günlük yaklaşık 250 tankerle petrol taşınıyor. Ancak, petrol sahasına inşa edilen boru hattının tamamlanmasıyla birlikte tankerle taşıma sona erecek ve petrol öncelikle İdil'e, oradan da Hatay'a boru hattı aracılığıyla aktarılacak. Gabar'daki petrol sahasında toplam 2 bin 750 kişi istihdam ediliyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal