G7 Ticaret Bakanları zirvesi başlıyor: Toplantıya Türkiye de davet edildi

G7 ülkelerinin ticaret bakanlarının katılacağı zirve İtalya’nın Reggio Calabria kentinde 16-17 Temmuz’da yapılacak. Önemli toplantıya Türkiye de davet edildi.

13.07.2024-10:55 - (Son Güncelleme: 13.07.2024-10:55) G7 Ticaret Bakanları zirvesi başlıyor: Toplantıya Türkiye de davet edildi

Türkiye’ye G7 ülkeleri tarafından davet geldi. İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, G7 ülkelerinin kapılarını, küresel ekonominin sorunlarını çözmek için öncelikli gördükleri ülkelere açacaklarını açıkladı. Tajani, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu altı ülkeyi toplantıya davet ettiklerini duyurdu.

AA’da yer alan habere göre; Güney İtalya’daki Reggio Calabria’da 16-17 Temmuz’da G7 Ticaret Bakanları toplantısına ev sahipliği yapacak olan Tajani, düzenlediği basın toplantısında, bu etkinlikte Dünya Ticaret Örgütü’nün reformu, küresel pazarlarda eşit şartların sağlanması, ticarette çevresel sürdürülebilirliğin teşvik edilmesi ve ekonomik dayanıklılığın artırılması gibi dört ana konuya odaklanılacağını belirtti.

G7 Ticaret Bakanları zirvesi başlıyor: Toplantıya Türkiye de davet edildi

"Gazze için Gıda" projesi masaya yatırılacak

Tajani, toplantıda mart ayında Birleşmiş Milletler’in ilgili kuruluşlarıyla başlattıkları "Gazze için Gıda" projesine dair bir sunum yapacağını ifade ederek, “G7'nin kapılarını, küresel ekonominin temel sorunlarını ele almada öncelik olarak gördüğümüz muhataplara açacağız. G7 kapalı değil, açık bir organizasyon olmalıdır. Bu nedenle Brezilya, Güney Kore, Vietnam, Türkiye, Yeni Zelanda ve Hindistan’ın katılmasını istedim” dedi.

G7 Ticaret Bakanları toplantısının ilk günkü oturumlarına Türkiye’den Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın katılması bekleniyor. Tajani, basın toplantısında bazı dış politika konularına da değinerek, Çin’in yapıcı ilişkiler kurulması gereken bir rakip olduğunu belirtti. Ayrıca, İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ve Başbakan Giorgia Meloni’nin Çin’i ziyaret edeceğini söyledi.

Çin, Rusları ikna edebilir

Rusya-Ukrayna savaşı bağlamında Çin’den beklentilerini de dile getiren Tajani, “Çin’den Rusya’yı askeri açıdan desteklememesini, yasa dışı olarak işgal edilen toprakları bırakmaya ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile barış masasına oturmaya ikna etmesini umuyoruz. Çin, Rusları bu yolu izlemeye ikna etmek için proaktif bir rol oynayabilir” dedi.

Tajani, Roma'da katıldığı başka bir etkinlikte ise, "hiçbir İtalyan askerinin Ukrayna’ya gitmeyeceğini" yineledi.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal