Fransa'da Senato Yeni Terörle Mücadele Yasasına Onay Verdi

Fransa'da parlamentonun üst kanadı Senato, 3 Haziran'da Ulusal Mecliste onaylanan yeni terörle mücadele ve istihbarat yasa tasarısını değişikliklerle kabul etti.

30.06.2021-14:33 - (Son Güncelleme: 30.06.2021-14:33) Fransa'da Senato Yeni Terörle Mücadele Yasasına Onay Verdi

Dün gece gerçekleştirilen senatoda yapılan oylamada, 2015'teki saldırılarından sonra ilan edilen olağanüstü halin (OHAL) kaldırılmasının ardından 2017 yılında Ekim ayında yürürlüğe giren İç Güvenlik ve Terörle Mücadeleyi Güçlendirme Yasası'nda (SILT) bulunan geçici tedbirleri kalıcı olarak devam ettiren tasarı 27'ye karşı 251 evet oyu ile kabul edildi. Oylamada, 66 Snatör ise çekimser kaldı.

SILT'in temeli olan ancak OHAL'den kaynaklı olmasından dolayı geçici olan ev aramaları, güvenlik alanı oluşması, ibadet yerlerinin kapatılması, herhangi bir suçlama yapılmamış ancak şüpheli kişiler için kısıtlama tedbirlerinin kalıcı bir duruma getirilmesini Senatörler tarafından çoğunluk evet oyu ile onaylandı.

Öte yandan Senato, teröre yönelik gerçekleşen eylemlerden mükerrer suç durumunda en az 3, normalde en az 5 yıl hapis cezasına mahkum olanlardan serbest kalanların idari kontrol ve takip süresinin 1 yıldan 2 yıla çıkarılmasını kabul etmedi, bunun yerine bu kişilerin sadece sosyal rehabilitasyon değil, izlenmesini de öngören adli tedbiri tasarıya dahil edildi.

Tasarının ilk zamanlardaki gibi bulundurduğu istihbarat kısmında, telekom operatörleri tarafından sağlanan internet arama verilerinin analiz edilmesine olanak tanıyan algoritma kullanımını yeniden kabul eden Senato, bu tekniğin URL bağlantılarına genişletilmesini ise deneme süresi ile sınır kaldı.

EN HASSAS DOKÜMANLAR, GİZLİLİK KALDIRILMASINDAN MUAF TUTULDU

Bazı arşivlere akademik araştırma yapmak amacı ile erişimin serbest durumuna getirilmesine onay veren Senato, bazı en hassas dokümanların 50 yılda gizlilik derecesinin kaldırılmasından istisna tutulmasını da dahil etti.

Senato ayrıca, terör eylemler ile bağlantılı olduğu şüphesi ile ibadet yerlerini ve oraya bağlı mekanları da kapatmaya imkan veren maddeyi, "ibadet yerinin yöneticisi ya da tüzel bir kişi tarafından doğrudan ya da dolaylı olarak yönetilen, işletilen veya finanse edilen yerleri" de kapsayacak biçimde geniş bir şekilde değiştirdi.

SOLCU SENATÖRLER DEĞİLİŞLERE SERT TEPKİ GÖSTERDİ

Solcu senatörler, yasa tasarısına ve yapılan değişikliklere sert tepkiler verdi.

Senatoda, tasarının Ulusal Mecliste onaylanan metin üzerinde değişiklik yapılarak kabul edilmesi, direkt olarak yasalaşmasının önüne geçti.

Tasarının yasalaşması için milletvekilleri ve senatörlerin ortak bir metin üzerinde uzlaşması gerekiyor. Eğer uzlaşma sağlanamazsa, tasarı parlamentonun iki kanadında da yeniden ele alınacak ancak son söz Ulusal Mecliste olacak


YORUM YAZ..
Modal