Fransa, Lübnan'a Uluslararası Destek Çağrısında Bulundu

Fransa, Lübnan'ın uluslararası destek ihtiyacını vurguladı ve yardım taahhüdünde bulundu.

24.10.2024-20:40 - (Son Güncelleme: 24.10.2024-20:40) Fransa, Lübnan'a Uluslararası Destek Çağrısında Bulundu

Fransa: Lübnan'ın Uluslararası Topluma İhtiyacı Var

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, devam eden İsrail saldırıları nedeniyle Lübnan'ın uluslararası desteğe ihtiyaç duyduğunu ifade etti.

Paris'te Konferans Düzenlendi

Barrot, başkent Paris'te gerçekleştirilen "Lübnan Halkına ve Egemenliğine Destek" konulu konferansın kapanışında "Lübnan'ın uluslararası topluma ihtiyacı var. Bugün Paris'te uluslararası toplum buna yanıt verdi" dedi.

Savaşın Etkileri

Bakan Barrot, Lübnan'ın istemediği bir savaşın ortasında bulunduğunu belirtirken, bu süreçte 2 bin 500'den fazla kişinin, bunlardan ikisinin Fransız vatandaşı olduğunu vurguladı. Aynı zamanda, 5 Lübnanlıdan birinin evini terk etmek zorunda kaldığını ve 500 binden fazla çocuğun eğitim fırsatlarından mahrum kaldığını dile getirdi.

"Savaş, toplumsal uyumu tehdit ediyor"

Barrot, ülkenin gelecekteki toplumsal uyumunun, son yıllarda yaşanan siyasi ve ekonomik krizlerle tehdit altında olduğunu belirtti. Uluslararası desteğin Lübnan için hayati önem taşıdığını vurgulayan bakan, Fransa'nın bu konuda öncülük ettiğini ifade etti.

Fransa’nın Yardım Taahhüdü

Fransa konferans sırasında Lübnan'a yönelik 800 milyon dolar yardım sözü verdi. Bu yardımın 100 milyon eurosunun Fransa tarafından sağlanacağı, 200 milyon dolarının ise Lübnan ordusuna yönelik olacağı açıklandı.

Lübnan Başbakanı’ndan Teşekkür

Lübnan Başbakanı Necib Mikati, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a teşekkür ederek, konferansın Lübnan halkıyla dayanışma açısından büyük öneme sahip olduğunu belirtti.

BM’nin Rolü

Barrot, Lübnan'daki sivil kayıpların önlenmesi amacıyla diplomasi yolunu tercih ettiklerini ve BM Güvenlik Konseyi ile birlikte ateşkes önerisini gündeme getirdiklerini vurguladı.

İsrail Saldırıları ve İnsan Kayıpları

8 Ekim 2023'ten bu yana İsrail saldırılarında 2 bin 574 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Ayrıca, Lübnan Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 12 bin 1 kişi yaralandı. Savaşın etkisiyle yerinden edilen 486 bin Lübnanlının ise Suriye'ye göç ettiği bildirildi.

Sonuç

Bakan Barrot, Lübnan'ın güvenliğinin, kolektif güvenliğin sağlanması açısından önemli bir ön koşul olduğunu vurgulayarak, BM'nin 1701 sayılı kararının uygulanmasının gerekliliğini yineledi.

Fransa'nın başkenti Paris'te

Fransa'nın başkenti Paris'te "Lübnan Halkına ve Egemenliğine Destek" başlıklı konferans düzenlendi. Konferansa katılan Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, burada konuşma yaptı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal