Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Agnes von der Mühll, Lübnan meydasında Fransa'nın bir takım Lübnanlı siyasetçilere yaptırım uygulama hazırlığı içinde olduğuna ilişkin haberlerin yer almasıyla ilgili soruya yazılı cevap verdi.
"Fransa'nın, Lübnan'ın genel çıkarları yerine kişisel çıkarlarını tercih eden siyasetçilere karşı eyleme geçmekten çekinmeyeceğini" belirten Mühll, bu meselede ortaklarıyla ve bilhassa Avrupa Birliği (AB) ile irtibat halinde olduklarını ifade etti.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 18 Mart tarihindeki açıklamasında, Lübnan'ın "çökmemesi" ve ülkede devletin kurulması adına her şeyin yapılması gerektiğini ifade etmişti.
6 Ağustos ile 1 Eylül 2020 tarihinde Lübnan'ın başkenti Beyrut'a giden Macron'un devletin kurulması için baskıları ve teşebbüsleri sonuca ulaşmamıştı.
Emmanuel Macron, geçen yılın aralık ayının başında Lübnan'ı ziyaret etmeyi planlamış fakat koronavirüs salgınına yakalanması sebebiyle ziyaret iptal etmişti. Ziyaret adına daha yeni bir tarih seçilmedi.
Cumhurbaşkanı Mişel Avn, ekonomik buhran sebebiyle yapılan protestolar sonucunda 29 Ekim 2019 tarihinde istifa etmeye mecbur kalan eski Başbakan Saad Hariri'yi 22 Ekim 2020 tarihinde tekrar devleti kurmakla vazifelendirmişti.
Fakat ülkedeki mezhep eksenli siyasi kuvvetlerin bakanlık paylaşımında yaşadıkları anlaşmazlıklar sebebiyle hükümet kurma faaliyetlerinde yol alınamadı.
Lübnan'da ayrı dinleri ile mezhepleri karşı karşıya getiren iç savaşı bitiren 1989 yılındaki Taif Antlaşması kapsamında, Lübnan Meclisi'ndeki 128 sandalye, Müslümanlar ile Hristiyanlar arasında yarı yarıya bölüştürülüyor.
Kamu borcunun 90 milyar doları geçtiği Lübnan, 1975-1990 senelerindeki iç savaştan bu yana en büyük ekonomik buhranlardan birini yaşıyor.