Özellikle üniversite öğrencilerinin sınava girdiği bu günlerde fotoğraflı ve onaylı kimlik belgesi hakkında araştırmalarda çoğaldı. Bu konu hakkında bilgi almak isteyen kişiler internette araştırmalarını yaparken bizde sizler için merak ettiğiniz konuları açıkladık. İşte fotoğraflı ve onaylı kimlik belgesi hakkında tüm merak edilenler…
ÖSYM tarafından sınav girişlerinde istenen bu belge sınava giren adayın aynı kişi olduğunu kanıtlayan bir belgedir. Bu belge kişinin ülkedeki varlığını kanıtlamaktadır. Bu belgelere örnek olarak kimlik kartı, nüfus cüzdanı, pasaport ve ehliyet belgeleri sayılabilir. Fotoğraflı ve onaylı kimlik belgesiyle kişilerin bilgilerinin yer aldığı ve üzerinden resminin bulunduğu, resmi kurum tarafından verilen soğuk damgalı kimlikler olarak geçmektedir. Resmi kurumdan alınan ancak üzerinde soğuk damgası olmayan belgeler fotoğraflı ve onaylı kimlik belgesi olarak geçememektedir. Bu belge üzerinde yeni çekilmiş bir resim olması gerekmektedir. Ayrıca soğuk damgasının da bulunması zorunludur. Yeni çıkarılan kimlik ve ehliyetler çipli oldukları için üzerinde soğuk damga yoktur ancak bunlarda fotoğraflı ve onaylı kimlik belgesi olarak geçer.
Fotoğraflı ve kimlik belgesinin nereden alınacağına gerilesek bu belge türüne göre farklı kurumlardan alınmaktadır. Buna göre hangi belgeyi alacağınız önem arz etmektedir.
Eğer alacağınız belge Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı ise bu işlem için Nüfus Müdürlüklerine gitmeniz gerekir.
Çıkartacağınız belge pasaport olması durumunda verilen kurumlardan alabilirsiniz. Belgelerinizin tamamlanmasıyla birlikte randevu alarak Emniyet Merkezlerine gitmeniz gerekmektedir.
Ehliyet için başvuru yapmak isterseniz de sınavı geçmeniz durumunda belirlenen Nüfus Müdürlüklerine ya da Emniyet Müdürlüğüne gitmeniz gerekmektedir. Ancak bu işlem için öncelikle sınavları geçmeniz gerekir.
ÖSYM’nin onay vermiş olduğu bütün kimliklerde sınava katılabilirsiniz. Bu konuda ÖSYM’nin sınav yönetmeliği ve sınav kurallarında hangi belgelerin geçerli olduğu açıklanmıştır.