Dünya çapında öne çıkan konulardan biri olan flama formasyonunun ne olduğu merak ediliyor. Flama formasyonun ne olduğu, ne kadar sürdüğü ve kurallarının neler olduğu bugünün araştırılan konuları arasındaki yerini aldı. Peki flama formasyonu nedir, ne anlama gelmektedir? İşte flama formasyonu hakkında merak edilenler...
Flama formasyonu nedir?
Sert fiyat hareketleri sonrasında konsolidasyon dönemine girdiği zaman, dip ve tepelerin birbirlerine yaklaşarak daralmasına flama formasyonu denilmektedir. Özelliklede konsolidasyon döneminde yer almasıyla birlikte, ortaya çıkan daralma önemli bir yere sahiptir.
Flama formasyonu anlama gelmektedir?
Genellikle sert fiyat hareketlerinin yaşandığı zaman diliminde, konsolidasyon dönemi içinde tepeyle birlikte dip noktasının en dar noktaya gelerek birleşmesi haline flama formasyonu adı verilmektedir. Böylelikle ülkeler arasında gerçekleşebilecek borç ve alacaklar aktif olarak Kasım'da yaşanmaktadır. Bu konu üzerine bayrak formasyonuyla aralarında tek fark ise ortaya çıkan grafiğin paralel olarak değil de tam tersi üçgen bir şekilde gerçekleşmesidir.
Flama formasyonu kuralları
Bayrak formasyonu hızlı bir hareketlenmeyle oluşmaktadır. Borsada, trend olan durumun tam tersi yönünde ilerlemektedir. Formasyon oluşumu sırasında yapılan işlemlerin büyüklüğü azalmaktadır ve formasyonun tamamlanmasıyla işlem miktarında da büyüme görülür.
Trendin hızla büyüme göstermesiyle yaşanan yükselmenin ardından gerçekleşen küçük dalgalanma ile oluşmaktadır. Dalgalanma sırasında ise dikdörtgen şekli ortaya çıkar.
Fiyat, dikdörtgenin yani bayrağın üst çizgisini yukarı kırdığında formasyon tamamlanır ve sonrasında bayrak direğinin uzunluğunca bir yükseliş beklenmeye başlanır. Trendin düşüşe geçmesinin ardından gerçekleşen küçük süreli dalgalanma esnasında oluşur. Bayrağın alt kısmındaki çizgisinin kırılmasıyla da formasyon tamamlanarak, bayrak direğinin yüksekliğince bir düşme beklenir.
Flama formasyonu ne kadar sürer?
Flama formasyonu, bayrak formasyonundan ayırın yalnızca bir özelliği vardır. O da şekli (üçgen) itibariyledir. Trendinin hızlı ve uzun bir şekilde artış göstermesi sonrasında fiyatın durma eğilimine girmesiyle aşağı-yukarı hareketlenmeler gösterir ve böylece giderek flama şeklini alır.
Konsolidasyon dönemi üzerinden ele alındığı zaman flama formasyonu, en az 10, en fazla 20 çubuk arasında sürmektedir. Sonrasında ise hacimlerde oluşan artışla birlikte tekrar değişiklikler görülebilmektedir.
Flama formasyonu sonrası ne olur?
Flama formasyonun sonrasında nelerin olabileceği şu şekilde özetlenebilir:
- Asıl hareketin yükselen olması durumunda: Üst nokta ve dip noktadan çizgiler çekilerek flama formasyonu oluşturulur. Oluşan flamanın üst çizgisi kırılıyorsa formasyon teyit edilir ve bu teyit sonrasında yükselişin süreceği anlaşılır.
- Asıl hareketin düşüş olması halinde: Dip ve tepe noktadan çizgiler çizilerek flama oluşturulur. Oluşturulan flamanın alt çizginin kırılması ve bu çizginin aşağı yönlü kırılması durumunda düşüş hareketi devamlı hale gelir ve bu durumda flama direğinin uzunluğunda düşüş olması beklenir.