Fitch’in Türkiye açıklaması dikkat çekti: Enflasyon ve dolar tahmini belli oldu

Fitch’in Direktörü ve Türkiye Analisti Arispe Morales, Türkiye’nin halihazırda uyguladığı sıkı para politikasını sürdürmesi gerektiğini bildirdi. Öte yandan kurum enflasyonun yıl sonunda yüzde 43, doların ise 36 TL olmasını bekliyor.

05.07.2024-10:01 - (Son Güncelleme: 05.07.2024-17:37) Fitch’in Türkiye açıklaması dikkat çekti: Enflasyon ve dolar tahmini belli oldu

Fitch Ratings Kıdemli Direktörü ve Türkiye Analisti Erich Arispe Morales, Türkiye'nin ekonomi politikalarına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. CNBC-e'ye konuşan Morales, Türkiye'nin ekonomi politikalarının gelecek kredi notu kararlarına etkilerine ilişkin ipuçları verdi.

Fitch, enflasyon ve dolar tahminini açıkladı

Morales, "Mali ve gelir politikalarının, asgari ücret ayarlamaları gibi kararlar dahil olmak üzere, iç talebi soğutacak şekilde kalibre edilmesi muhtemel." diyerek, bu politikaların enflasyonu nasıl etkileyeceğine dair öngörülerini paylaştı. "Türkiye'nin makroekonomik senaryosuna ilişkin haziran güncellememizde, iç talebin dirençli seyri ve özellikle nisan ayında gözlenen beklenenden güçlü enflasyon ivmesi nedeniyle mart ayında yüzde 40 olan yıl sonu enflasyon tahminimizi yüzde 43'e yükselttik." şeklinde konuştu.

Fitch’in Türkiye açıklaması dikkat çekti: Enflasyon ve dolar tahmini belli oldu

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) yıl sonu enflasyon tahmini de Fitch'in tahminlerine yakın bir seviyede. TCMB, 2024 sonunda enflasyon tahminini Mayıs ayında güncelleyerek yüzde 38'e çekmişti.

Morales, "Türk bankalarının borçlanma performansındaki artışın, uluslararası yatırımcıların sektöre olan güveninin yeniden kazanıldığını göstermesi açısından önemli olduğunu" vurguladı. Uygulanan politikaların tutarlı şekilde sürdürülebilirliğini ise, kredi notu açısından olumlu olarak nitelendirdi. Morales, bu tür tutarlı politikaların kredi notu için iyi olduğunu belirtti.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal