Fitch'in değerlendirmesi: Türkiye'nin dirençli finansman yapısı!

Fitch Ratings'ten Türkiye ekonomisine ilişkin önemli bir açıklama geldi. Kredi değerlendirme kuruluşu, Türk borç sermaye piyasalarının yatırımcı güvenindeki artışla canlanma yaşadığını belirtti. Fitch'in değerlendirmesi, Türkiye'nin devlet finansmanı, fon çeşitlendirme hedefleri ve İslami finans geliştirme odaklı politikalarının, önümüzdeki iki yıl boyunca ülkenin borç sermaye piyasası ihraçlarını şekillendirmeye devam edeceğini öngörüyor.

15.05.2024-14:10 - (Son Güncelleme: 15.05.2024-14:57) Fitch'in değerlendirmesi: Türkiye'nin dirençli finansman yapısı!

Fitch Ratings İslami Finans Küresel Başkanı Bashar Al Natoor'un yaptığı açıklamada vurgulanan bir nokta da, döviz cinsinden borç ihraçlarında görülen artışın, Türkiye'nin daha geleneksel ekonomi politikalarına dönüş yapmasının ardından yatırımcı güveninin artmasıyla ilişkilendirilmesidir. Natoor, bu durumun, yakın vadede Türkiye'nin refinansman risklerinin azaldığına işaret ettiğini belirtti.

Öte yandan, Natoor'un açıklamalarında Türkiye'nin dış borçlarına değinilerek, önümüzdeki 12 ay içinde vadesi dolacak 225 milyar ABD dolarının üzerindeki dış borcuna rağmen Türkiye'nin devlet ve özel sektör olarak dış finansmana erişimde dirençli olduğu vurgulandı. Bu noktada, Türk bankaları ve şirketlerinin borç sermaye piyasasındaki payının devletlere göre daha düşük olması ve ihraçların halen yüksek maliyetli olması, Fitch'in değerlendirmesinde önemli bir yer tutuyor. 


Fitch, ihracat öngörüsünü açıkladı

Fitch, Orta vadede Türkiye'nin borç sermaye piyasasında aktif bir rol oynamaya devam edeceğini ve bu piyasanın 450 milyar ABD dolarını aşmasını beklediğini, ayrıca sukuk ihracatının da %20'yi geçmesini öngördüğünü belirtti. Bu açıklamalar, Türkiye ekonomisinin uluslararası piyasalardaki konumunu ve geleceğe yönelik beklentilerini şekillendirmede önemli bir referans noktası olarak dikkat çekiyor.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal