Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltirken, not görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çıkardı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu kararı değerlendirerek, uygulanan ekonomik programın somut sonuçlarının ülke kredi notuna olumlu yansıdığını belirtti. Şimşek, başarıyla uygulanan dezenflasyon, cari açığın daralması ve bütçe disiplini gibi politikaların Türkiye'nin ekonomik güvenilirliğini artırdığını ve not artışının bu başarıyı yansıttığını ifade ederek, "Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, bu başarıya kayıtsız kalmayarak kredi notumuzu bir kademe yükseltirken, görünümümüzü pozitife çevirdi. Pozitif görünüm önümüzdeki dönemde not artışının süreceğine işaret ediyor." dedi.
Not artışı 12 sene sonra gerçekleşti
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin uluslararası normlara uygun, kural bazlı ve öngörülebilir politikalarının etkili olduğunu belirterek, not artışının bu başarıyı yansıttığını açıkladı. Şimşek, 12 yıl sonra gelen bu not artışında, makro-finansal istikrarın güçlenmesinin etkili olduğunu ve olumlu gelişmelerin artarak devam edeceğini vurguladı. Dezenflasyon, daralan cari açık ve bütçe disiplini gibi politikaların uygulanmasıyla Türkiye'nin makro finansal istikrarının daha da pekişeceğini ve kredi notunun yükseleceğini belirterek,"Makro-finansal istikrarın daha da güçlenmesiyle böyle olumlu gelişmeler artarak devam edecek. Yılın ikinci yarısında dezenflasyon, daralan cari açık ve bütçe disiplini sayesinde makro finansal istikrar daha da pekişecek ve kredi notumuz yükselecektir." ifadesinde bulundu.
Türkiye’nin kredi notu yükseldi
Fitch Ratings, Türkiye ekonomisinin uzun vadeli döviz cinsinden kredi notunu "B"den 'B+'ya yükselttiğini ve not görünümünü "pozitif" olarak belirlediğini açıkladı. Kredi derecelendirme kuruluşunun değerlendirmesine göre, not artışı, Haziran 2023'teki değişimden bu yana uygulanan politikaların dayanıklılığı ve etkinliğine olan güvenin artması, makroekonomik ve dış kırılganlıkları azaltmada para politikası sıkılaştırmasının beklenenden daha fazla önden yüklenmesi gibi faktörlerden kaynaklanmaktadır. Bu durum, Türkiye'nin ekonomik direncinin güçlendiğini göstermektedir. Fitch Ratings'ın açıklamasına göre, Türkiye ekonomisinin uzun vadeli döviz cinsinden kredi notunun yükseltilmesinde etkili olan faktörler arasında enflasyon beklentilerinin hafiflemesi ve dış likidite risklerinin azalması önemli bir rol oynamaktadır. Açıklamada, bu olumlu durumun daha avantajlı dış finansman koşulları, yüksek rezervler, düşük döviz korumalı mevduatlar ve daralan cari işlemler açığının bir yansıması olduğu vurgulanmıştır.