Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunu bir kez daha yükseltti: Zam bekleyenler için Asgari ücret zammı çıkışı yaptılar

Milyonlarca asgari ücretli için önemli bir veri açıklandı. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunu ‘’B+’’dan ‘’BB-‘’ye yükselttiğini duyurdu. Kuruluş açıklamasında asgari ücret zammı hakkında da önemli ifadeler kullandı.

07.09.2024-09:57 - (Son Güncelleme: 07.09.2024-09:57) Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunu bir kez daha yükseltti: Zam bekleyenler için Asgari ücret zammı çıkışı yaptılar

Fitch Ratings Türkiye’nin kredi notunu bir kez daha yükseltti. Fitch Ratings, Türkiye ekonomisi ile ilgili değerlendirmesinde, ülkenin uzun vadeli döviz cinsinden kredi notunu "B+"dan "BB-"ye yükseltirken, not görünümünü "durağan" olarak belirledi. Fitch'in yaptığı bu güncelleme, Türkiye'nin mali durumundaki olumlu gelişmeleri yansıtırken, ülkenin dış rezervlerinde ve cari açıkta iyileşme olacağı beklentisiyle desteklendi.

Ekonomik Görünüm ve Beklentiler

Açıklamada, parasal sıkılaştırmanın liranın değer kazanmasını sağladığı ve enflasyonu düşürmeye yardımcı olacağı vurgulandı. Fitch, pozitif reel faiz oranları, düşük cari açıklar ve döviz korumalı mevduatlarda kademeli düşüş gibi faktörlerin Türkiye'nin dış tamponlarını güçlendireceğini belirtti. Rezervlerin yıl sonunda 158 milyar dolara, 2025 sonunda ise 165 milyar dolara ulaşması öngörülüyor.

Fitch ayrıca, sıkı para politikalarının ve mali disiplinin enflasyonun düşürülmesine katkıda bulunacağına dair güvenini ifade etti. Bu yıl enflasyonun yüzde 43 seviyesinde tamamlanması beklenirken, 2025 sonunda yüzde 21'e düşeceği tahmin ediliyor. Cari açığın ise bu yıl Gayrisafi Yurt İçi Hasıla'nın (GSYH) yüzde 1,9'una, 2025-2026 döneminde ortalama yüzde 1,7'ye gerilemesi bekleniyor.

Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunu bir kez daha yükseltti: Zam bekleyenler için Asgari ücret zammı çıkışı yaptılar

Büyüme Beklentileri

Fitch, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,5 büyümesini, 2025'te ise büyüme hızının yüzde 2,8'e gerilemesini bekliyor. Ayrıca, Avrupa Birliği'nde öngörülen toparlanmanın Türkiye'nin net ihracatını destekleyeceği ifade ediliyor.

Siyasi Riskler ve Mali Program

Fitch, Türkiye'nin mevcut ekonomik programının siyasi liderlik tarafından desteklendiğini belirtirken, politika geri dönüşleri riskinin hala mevcut olduğuna dikkat çekti.

Fitch'in bu güncellemesi, Türkiye'nin ekonomik görünümünde pozitif bir gelişmeyi işaret ederken, enflasyonun düşürülmesi ve cari açığın kontrol altına alınması gibi zorlu hedeflerin başarılabileceği yönünde güven oluşturuyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal