Fit Kalmak İsterken Kısır Olmayın

Uzmanlar çok fazla egzersiz yapmanın, doğurganlığı etkilediğini ve kısırlığa neden olabileceği konusundan önemli uyarılarda bulunuyor.

05.09.2020-12:20 - (Son Güncelleme: 05.09.2020-12:17) Fit Kalmak İsterken Kısır Olmayın

Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Kalay, genç ve sağlıklı olan anne adaylarını yakından ilgilendiren egzersiz ve kısırlık ilişkisi hakkında önemli konulara değinerek şu bilgileri verdi:

‘Basitçe ifade etmek gerekirse, aşırı şekilde egzersiz yapıyorsanız ve yeterince yemiyorsanız, bu adet (regl) döngüsünde en az üç aylık dönem kaybına veya yılda yalnızca birkaç kez ortaya çıkabilen düzensiz, ağır adet dönemlerine neden olabilir. Bu, atletik amenore (regl olmama) olarak bilinen oldukça yaygın ancak az bilinen bir durumdur. Bu sorun çok fazla egzersiz yapılmasından kaynaklanıyor.”

ATLETİK AMENORE NEDİR?

Amenorenin regl dönemlerinin olmaması olduğunu belirten Op. Dr. Kalay, ‘Sporcu olan veya düzenli olarak çok egzersiz yapan kadınlar, atletik amenore geliştirme riski altındadırlar. Egzersizle ilgili hormonların ve düşük vücut yağ seviyelerinin, seks hormonlarının (östrojen ve progesteron) çalışma şeklini etkilediği düşünülmektedir’ dedi.

ATLETİK AMENORE NEDENLERİ

Atletik amenorenin nedenlerine de değinen Op. Dr. Kalay,  bu nedenleri şöyle sıraladı:

Düşük vücut yağı seviyeleri: Kadınların vücudu, eğer belirli bir vücut yağ yüzdesinin altında kalmışsa regl olmaz.

Egzersizle ilgili hormonlar: Egzersiz, vücudun beta endorfinler ve katekolaminler gibi belirli hormonları salgılamasına yardımcı olur. Bu hormonların yüksek seviyelerde olması östrojen ve progesteronun çalışma şeklini etkilediği düşünülmektedir.

Duygusal stress: Ağır/güçlü, olumsuz duygular hipotalamusu etkilenmesine neden olur.

Düzensiz yeme: Hızlı diyet yapmak ve öğün atlamak.

ATLETİK AMENORE İÇİN YÜKSEK RİSKLİ SPORLAR

Atletik amenore, aşağıda yer alan sporları ve etkinlikleri yoğun şekilde yapan kadınlarda daha yaygın görülebilir:

  • Bale
  • Basketbol
  • Bisiklet sürmek
  • Jimnastik
  • Uzun mesafe koşu
  • Yüzme

ATLETİK AMENORENİN UZUN VADELİ KOMPLİKASYONLARI

Tedavi edilmeyen atletik amenorenin uzun vadede doğurganlığı etkiler ve regl dönemlerinin düzensiz olmasından dolayı hamile kalma olasılığını düşürür. Yüksek kan kolesterol seviyelerini etkileyerek iyi kolesterolün kötü kolesterol oranındaki östrojenin düşmesine neden olur. Bunların yanı sıra kemik yoğunluğunun da azalmasına neden olarak kemiklerin kolayca kırılmasına sebebiyet verir. Erken yaşlanma da atletik amenorenin bir etkisidir.

ATLETİK AMENORE NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Atletik amenore teşhisi konulabilmesi için, önce belirli üreme bozuklukları gibi diğer tüm olası nedenlerin ortadan kaldırılması gerekir.

Atletik Amenore Testleri Şunları İçerir:

  • İdrar veya kan testi olabilen hamilelik testleri,
  • Genel sağlığı kontrol etmek, göğüsler ve kasık kılı gibi diğer cinsel özelliklerin gelişip gelişmediğini görmek için fiziki muayene,
  • Jinekolojik geçmiş ve kullanılan kontraseptif yöntemler dahil tıbbi geçmiş,
  • Hipotalamus, hipofiz bezi ve yumurtalıkların iyi çalışı çalışmadığını kontrol etmek için hormon testleri
  • Üreme sisteminin bilgisayarlı tarama / kontrollerini ve ultrasonlarını içerebilen diğer taramalar.

ATLETİK AMENORE TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?

Atletik amenore için tedavi etmek için öncelik yapılması gereken; daha az egzersiz yapmak veya yoğun olmayan sporları seçmek. Vücut yağ miktarının artırılarak iki veya üç kilo eklenmesi gerekir.

Diyet değişiklikleri ve azaltılan egzersizler eğer düzenli regl kanamasının geri gelmesine neden olmazsa, kombine oral kontraseptif hap ya da hormon tedavisine başlamak gerekir.

Kalsiyum ve günlük kilojullerin artması gibi diyet değişikliklerinin yapılması gerekir. Aynı zamanda kemik gücünü artırmak ve osteoporozu engellemek için kalsiyum takviyesi alınmalıdır.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal