Son zamanlarda gündeme gelen kiralık ev bulma sıkıntıları, haksız kazanç elde etmek isteyen ev sahiplerinin ortaya çıkmasına sebep olurken, ev sahipleri kiracılarını adeta tehdit ediyor. Yüksek kira riskiyle karşı karşıya kalan kiracılar tüketici dernekleri, CİMER, Maliye, Ticaret Bakanlığı'na birçok şikayette bulunurken bir yandan da mahkemelerin yolunu tutmaya başladı.
Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Mehmet Muş da kira artışları hususunda açıklamalarda bulundu. Fahiş kira artışında tavan talebi ile atılacak adımlarla beraber ev kiralarında artış ve fırsatçı ev sahiplerine karşı yapılacak düzenlemelere detaylar belli oldu...
Ticaret Bakanı Muş, İstanbul'da da yüzde 200'e varan kira artış fiyatlarını değerlendirirken, "Üretici, tedarikçi, perakende işletmelerce bir mal veya hizmetin satış fiyatında fahiş artış yapılamaz. Piyasada darlık yaratıcı, piyasa dengesini, serbest rekabeti bozucu, tüketicinin malları ulaşmasını engelleyici faaliyetlerde bulunulamayacağı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Kanunu, kira sözleşmeleri ve ücretlerinin belirlenmesi de Türk Borçlar Kanunu ile hüküm altına alınmıştır." şeklinde konuştu.
TÜFE üzerinde görülen artış ve kira parasında zam üstüne zam isteyen ev sahiplerine yönelik şikâyetler tüketici hakem heyetlerinin buna bir dur demesini gerektirdi. Kiracıya verilen yasal hakların uygulanmadığı takdirde Tüketici Hakem Heyeti'ne, taraflar arasında yaşanan anlaşmazlıklarda ise mahkemeye dava başvurusu yapılabiliyor.
Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar, kirasını düzenli ödeyen ve enflasyon oranında kira artışı yaşayan kiracıların sözleşmeden bağımsız bir şekilde evden çıkarılmasının yasa dışı olduğunu belirterek, "Ev sahiplerinin bunun aksine talepleri olması durumunda kira miktarına göre il ve ilçelerdeki tüketici hakem heyetlerine, Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması Genel Müdürlüğü, Maliye, CİMER'e şikâyette bulunmalılar. Kira sözleşmesine ödeyecekleri bedeli, süreyi mutlaka yazmalılar." ifadelerini kullandı. Sektörde bulunan yetkili isimler de kirada fırsatçılığın bitmesi için geçici olarak zam kısıtlaması ve tavan fiyat getirilmesini tavsiye etti. Öte yandan, beş yılı dolan kiracılardan rayiç bedeli isteme döneminin 8 seneye artırılması da gelen talepler arasında yer alıyor.
Ülke genelinde yüzde 40'a varan oranlarda yaşanan kira artışlarıyla birlikte ev sahiplerinin "evden çık" yönünde baskı yapmaları Meclise kadar taşındı. Ticaret Bakanı Muş herhangi bir malın fiyatı üzerinde fahiş fiyat artışı yapılamacağını belirterek, “Üretici, tedarikçi, perakende işletmeler tarafından piyasada darlık yaratıcı, piyasa dengesini ve serbest rekabeti bozucu faaliyetlerle tüketicinin malları ulaşmasını engelleyici faaliyetlerde bulunulamayacağı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'la hüküm altına alınmıştır. Mevzuat hükümlerine göre aracılık faaliyetleri hariç olmak üzere ticari nitelik arz eden ve yalnızca üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler bu kapsamda yer almaktadır. Kira sözleşmeleri ve kira ücretlerinin belirlenmesine ilişkin hükümler de Türk Borçlar Kanunu'nda düzenlenmiştir" açıklamalarında bulundu.
Kiracı ve ev sahibi arasındaki anlaşma ve kiracının sahip olduğu haklar da Borçlar Kanunu tarafından belirleniyor. Söz konusu kanuna göre, kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında kiracı aleyhine herhangi bir değişikliğe gidilemez. Konut ya da işyeri kiralarında kiracı, sözleşme süresinin bitiminden en az 15 gün önce bildirimde bulanmazsa sözleşme olduğu şekilde devam etmek durumunda. Yenilenmeyen kontratlar da yine olduğu gibi 1 yıl süreyle daha geçerli olmaya devam ediyor. Böyle bir durumda mal sahibi, sözleşme süresinin bitimini gerekçe göstererek sözleşmeyi bitiremez.
Sektör yetkilileri, "Çocuğum evlenir, kendim taşınacağım" gibi sebeplerle evin boşaltılmasını isteyen ev sahiplerinden noterden yazı istenmesi tavsiyesinde bulunuyor. Kiracılar, bu şartlar çerçevesinde çıkarılıp 2 ay sonra kiraya veren ev sahiplerinden 1 yıllık kira kadar tazminat ve taşınma masrafı alma hakkına sahip olabiliyor.