Fırında Soslu Köfte Tarifi

En lezzetli köfte, baharatlarla çeşnilendirilmiş ve fırında yeterince pişmiş halde iken katılan sosu da çekmiş olan köftedir. Peki soslu köfte nasıl yapılır? İşte detaylar…

22.06.2020-16:43 - (Son Güncelleme: 22.06.2020-16:39) Fırında Soslu Köfte Tarifi

Sos her yemek için görsellik olmanın yanı sıra, köftenin yumuşak olmasını, tadının ortaya çıkmasını sağlayan başlıca faktördür. Fırında köfte yapanların çoğu köftelerinin sert olmasından yakınır. Bu fırında soslu köfte tarifi sayesinde hem yumuşak ve aynı zamanda şekilli hem de lezzetli bir davet yemeği yapmak mümkün olacaktır.

Köfteyi belirleyen iki özellik vardır: doku ve lezzet. Köfte dokusunun sert olmaması için süt kullanılabilir. Lezzet açısından bakıldığında ise; köfteye aroma katan en önemli iki sebze soğan ve sarımsaktır. Bunlarla marine edilen kıyma, taze maydanoz ve fesleğen ile zenginleştirilir. Ama her damak tadı için farklı kombinasyonlar üretmek de mümkündür.

Süt kullanmak her seferinde sulu, nemli köfte elde etmenin sırrıdır. Malzemeleri yumurta ile bağlamak aynı zamanda süngerimsi bir doku oluşturur. Köfte tarifimiz için kullandığımız aynı yöntem. Eti, ekmek kırıntılarını ve parmesanı birbirine bağlamak için hafif ve süngerimsi bir yumurta da eklenir.

Fırında Soslu Köfte Tarifi - Hazırlama Süresi: 15 dakika Pişirme Süresi: 15 dakika

Malzemeler

Köfte Çeşni Malzemesi

• 3 yemek kaşığı zeytinyağı

• 1 orta boy soğan, rendelenmiş veya ince doğranmış

• 4 diş ince kıyılmış veya rendelenmiş sarımsak

Köfte Malzemesi

• 500 g kıyma

• 1 çay kaşığı tuz

• 1/2 çay kaşığı karabiber

• 1 yumurta

• 1/2 su bardağı ekmek kırıntısı

• 1/2 su bardağı rendelenmiş kaşar veya parmesan peyniri

• 2 yemek kaşığı ince doğranmış taze fesleğen veya maydanoz

• 1/2 su bardağı su veya süt

Sos Malzemesi:

• 1/2 çay kaşığı ezilmiş kırmızı biber

• 800 g ezilmiş domates

• 2 yemek kaşığı salça

• 1 çay kaşığı İtalyan baharat

• 1 yemek kaşığı taze fesleğen veya maydanoz, ince doğranmış

• 1/2 çay kaşığı tuz

• 1/4 çay kaşığı kırık karabiber

• 1/2 çay kaşığı şeker

Süsleme Malzemesi

• Taze maydanoz

• Taze fesleğen

• Rendelenmiş parmesan veya kaşar peyniri

Hazırlanışı

Soğan 2 dakika kadar sote edilir. Sarımsak eklenir ve bir dakika daha sotelenir.

Fırında Soslu Köfte Tarifi - Yapılışı

• Yoğurma kabında kıyma, sotelenmiş soğan ve sarımsak karışımının yarısını, tuz, kara biber, yumurta, peynir, ekmek kırıntıları ve fesleğen veya maydanoz ile karıştırılır.

• Karşıma azar azar süt katılır ve bir yandan da yoğrulur

• Malzemeler birleşene kadar yoğrulmaya devam edilir

• Karışımdan 1’er çorba kaşığı büyüklüğünde alınarak köfteler oluşturulur

• Fırın 200 dereceye kadar ısıtılır. Pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine dizilirler. Üzerlerine bolca yağ püskürtülerek veya sürülerek fırına verilirler.

• 200 derecede 12 dakika pişirilen köfteler son 3 dakikada daha yüksek ısıda pişirilir.

Sosun Hazırlanışı

Yarısı önceden kullanılan soğan / sarımsak karışımı orta ateşte bir tavaya alınır. Üzerine kırmızı pul biber, rendelenmiş domates, salça, tuz, karabiber ve şeker eklenerek karıştırılır. Kaynar hale gelince altı kısılır ve yaklaşık 10 dakika karıştırılarak pişirilir.

Fırından çıkarılan köfteler üzerine bu sosun içine alınır ve sos köftelere yedirilir. Yaklaşık 2-3 dakika sosla beraber kaynatılarak sosun köftelere işlemesi sağlanır.

Bu köfte tarifinde köfteler yumuşak olsa da sosun içinde şeklini korumalıdır.

Not: Aşırı yoğurma köfteyi sertleştirir

Fırında Soslu Köfte Tarifi İçin Servis Önerileri:

Fırında pişmiş köfteleri spagetti, makarna veya kabak spagetti üzerine koyarak servis etmek iyi bir fikirdir; patates püresi, karnabahar veya brokoli de servis tabağında olabilir

Maydanoz, fesleğen ve parmesan peyniri ile süslenerek servis yapılırsa tadına doyum olmaz.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal