Finlandiya ve İsveç’in NATO temsilcileri olan büyükelçiler Klaus Korhonen ve Axel Wernhoff, ülkelerinin NATO üyelik başvurularını NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’e ilettiler. Üyelik başvurularını ilettikten sonra İttifakın Brüksel’de bulunan merkezinde büyükelçiler nezdinde görüşmeler gerçekleştirildiği bilgisi aktarıldı.
Dünya medyasına göre Türkiye, iki ülkenin üyelik başvurusunu desteklemiyor. Gerçekleşen görüşmelerde iki ülkenin üyeliğinin başlamasıyla ilgili katılım sürecini veto etti.
Bu sürecin veto edilmesinin ardından Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanovic, İsveç'in NATO üyeliği için Türkiye'nin taleplerini yerine getirmesi durumunda artık eskisi gibi bir ülke olmayacağını savundu. Hırvatistan Cumhurbaşkanı, Türkiye'nin İsveç'ten NATO üyeliği konusunda haklı taleplerinin bulunduğunu belirterek bu durumun, İsveç'in üyeliğini zora soktuğunu ifade etti. Milanovic, Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç'in NATO üyelikleri konusunda sergilediği tutumun, "ciddi devletlerin" işleyişini ortaya koyduğunun altını çizdi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı da İsveç'in NATO'ya üyelik kararına yönelik tepkilerinin, bu ülkeye yabancı askeri üsler ve silahların konuşlandırılmasına bağlı olacağını dile getirdi. ABD Başkanı Joe Biden ise Finlandiya ve İsveç'in liderlerini bugün Beyaz Saray'da ağırlayacak.
İsveç ve Finlandiya'nın üyeliğinin NATO güvenliğini artıracağını söyleyen Stoltenberg, "Bugün yaptığınız başvurular tarihi bir adımdır. Şimdi müttefikler NATO'ya giden yolu değerlendirecek. Tüm müttefiklerin güvenlik endişeleri dikkate alınmalıdır" ifadelerini kullandı. Diplomatik kaynaklara göre iki ülkenin NATO üyeliği bir yıl sürebilir.” diye konuştu.