Genel Müdür Çakmak, Tarım Sigortaları Havuzu'nun (TARSİM) özellikle fındık tarımında üretici açısından büyük önem taşıdığını belirterek, TARSİM'in devlet tarafından çiftçilerin ürünlerinin doğa olaylarına karşı korunması amacıyla kurulduğunu ve önemli bir güvence sağladığını belirtti.
Üreticiler sistemi bilmediği için mağduriyet yaşadılar!
Çiftçilere doğadan gelen zararlar konusunda güvence önerilerinde bulunan Çakmak, "Başta fındık olmak üzere çiftçilerimizin zararları bu sistem tarafından karşılanıyor. 2004, 2014 ve 2018 yıllarında zirai don hasarları meydana gelmişti. Üreticilerimiz o yıllarda bu sistemi pek bilmediği için mağduriyet yaşadılar" dedi.
Çakmak’tan üreticilere çağrı!
Tarım sigortasına ilginin giderek arttığını belirten Çakmak, "Son yıllarda üreticilerimiz de bu konuda bilinçlenmeye ve TARSİM'in değerini yavaş yavaş anlamaya başladı. Çiftçilerimize çağrıda bulunuyoruz; üreticilerimizin ileride mağdur olmamaları için bir sepet fındık karşılığı ürünlerini sigortalatmak suretiyle güvence altına almalarını istiyoruz" ifadelerine yer verdi.
Dünya doğa ile mücadele halinde!
Değişen doğa olayları ve dolayısıyla üreticiye getiren zarardan bahseden Giresun Ticaret Borsası Başkanı Hamza Bölük, dünyanın iklim değişikliğiyle mücadele ettiğini hatırlatarak şunları kaydetti: "Türkiye de maalesef iklim değişikliğinden etkilenen bölgede. Fındıkta son 40 yılda, her 10 yılda bir özellikle Giresun ve komşu illerde iklimden doğan ürün hasarları yaşanmıştır. Bunun yeniden yaşanma ihtimali var. Üreticilerimizden, olası ürün kaybı durumlarında zararlarını minimize etmeleri için sigorta yaptırmalarını istiyor ve bekliyoruz. Onların zarara uğraması demek, sektörün zarara uğraması demektir."
Giresun Ticaret Borsası Başkanı Hamza Bölük, fındıkta tarım sigortası poliçe son kabul tarihinin 3 Mart olduğunu da sözlerine ekledi.