En sevilen kuruyemiş türlerinden birisi olan fındık, Türkiye’nin dünyada üretim bakımından üst sıralarda olduğu konulardan birisidir. Fakat bir çok gıda türünde olduğu gibi fındığa alerjisi olanların sayısı da oldukça fazla. Fındığa alerjisi olduğundan şüphelenenler fındık alerjisi belirtilerini ve tedavilerini araştırırken, fındık alerjisi durumunda yapılması gerekenleri de merak ediyor. Peki Fındık alerjisi belirtileri nelerdir? Fındık alerjisi ishal ve gaz yapar mı?
Fındık alerjisi belirtileri nelerdir?
Uzmanların yaptığı araştırmaya göre dünya genelindeki çocukların yaklaşık yüzde 10’unda fındık alerjisi bulunuyor. Fındık alerjisi, fındığın tüketiminden yaklaşık 2 saat sonra ortaya çıkıyor. Fındık alerjisinin en çok rastlanan belirtileri ise şunlardır:
Cilt: Kurdeşen veya egzama
Gözler: Alerjik konjonktivit
Mide barsak sistemi: Bulantı, karın ağrısı, gaz, kusma veya ishal
Nefesle ilgili olanlar: Hırıltı, öksürük veya burun akıntısı
Ağız: Anjioödem (dudaklarda, dil veya yüzde şişme)
Anafilaksi:Acil tıbbi yardım gerektiren şiddetli alerjik reaksiyon
Fındık alerjisinin ne kadar devam ettiği konusunda sabit bir zaman belirtilmemiştir. Bazı alerjik reaksiyonlar 5 dakika içerisinde biterken, bazılarının ise 30 dakika kadar devam ettiği gözlemlenmiştir. Fakat ne olursa olsun fındık alerjisi gerçekleştiği takdirde 112 acil yardım anında aranmalıdır. Çünkü fındık alerjisi solunum kaybına, bilinç kaybına hatta ölüme bile yol açan bir alerji türüdür.
Fındık alerjisi olup olmadığını öğrenmek isteyen vatandaşların kendilerine en yakın sağlık kuruluşuna giderek gerekli kan testlerini yaptırması gerekmektedir. Yapılan kan testleri sonrasında fındık alerjisi eğer varsa kolaylıkla tespit edilebilmektedir. Deri testinde ise bir tutam fındık vücutla temas ettirilir. Eğer fındık alerjisi söz konusu ise vücutta şişme, kızarma, yanma gibi belirtiler gözlemlenecektir.
Fındık alerjisi tespit edilen kişilerin içerisinde fındık olan yaş pasta, nutella, gofret, bisküvi gibi gıdalardan uzak durması gerekmektedir. Aynı zamanda doktorlara başvurulara alerji tedavisinde kullanılan ilaçlar da temin edilebilir.