Finansal Okuryazarlık Nedir?

Finansal okuryazarlık, kişinin gelirini akıllıca finansa edebilmesinin yanı sıra, doğru yatırım ve tasarruflara yönelebilmesini sağlar. Peki, finansal okuryazarlık tanımı nedir, nasıl öğrenilir, temel kavramları nelerdir, önemi nedir?

23.04.2021-15:07 - (Son Güncelleme: 08.02.2022-14:39)

Finansal okuryazarlık gelirinizle/bütçenizle ilgili bilgi sahibi olmak ve onu etkin bir şekilde yönetebilmeyi ifade eder. İnsanın yaşamını devam ettirirken ekonomik durumunu da doğru ve verimli bir şekilde yönetebilmesi zaruridir. Gelir durumuna göre belirlenen bütçenin, genel ve kişisel olarak finansal planlamalarını yapabilmek için finansal okuryazarlık son derece önemlidir. Bu beceriyi kazanabilmek ve hayat içerisinde bu beceriyi doğru bir şekilde yönetebilmek hayatın genel kalitesini arttırır.

NEDİR?

Finansal okuryazarlık, bireylerin finans alanı içerisinde farklı olaylara göre daha doğru planlamaları oluşturarak ekonomik süreci yönetecek şekilde donanıma sahip olması durumudur. Bu kavram ilk kez 1990’lı yılların ortalarına doğru pek çok ülke için bir öncelik olarak ortaya çıkmıştır. Ülkemizde ise bu alandaki gelişmeler son dönemlerde daha bir hız kazanmış, verilen eğitimlerle birlikte de bireylerin gelişimi sağlanmaya başlanmıştır.

NASIL ÖĞRENİLİR?

Hem Türkiye’de hem de dünyada yapılan araştırmalar ışığında finansal okuryazarlık ile eğitim durumu arasında paralellik olduğu bulgusu oluşuyor. Eğitim sadece bir meslek sahibi olmak ya da sadece okuyup yazabilme anlamında değil kişinin kendi hayat kalitesini artırmak, finansal gücünü artırmak ve geleceğe yönelik doğru yatırım yapabilmesini sağlamak için de kritik bir önem taşıyor.

Bu nedenle Türkiye’de finansal okuryazarlık oranının artırılması için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın 2017 yılında ‘Herkes İçin Ekonomi’ sloganıyla başlattığı finansal okuryazarlık ve ekonomi eğitimi çalışmaları çok önemli bir adım.

Finansal Okuryazarlık Nedir?

TANIM İFADESİ OLARAK FİNANSAL OKUYAZARLIK

Finans ve ekonomi alanlarında temel kavramları öğrenerek gündelik yaşamda paranın doğru yönetilmesini sağlar. Gelir ve bütçenin etkin bir şekilde yönetilebilmesine yardımcı olur. Tasarruf, yatırım ve birikim yapma konusunda bireylerin doğru adımlar atabilmesini sağlar.

FİNANSAL OKURYAZARLIĞIN ÖNEMİ NEDİR?

Bireyler eksik bilgilerle birlikte yanlış ekonomik adımlar atmaması önemlidir. Pek çok kişi bu alandaki bilgi eksikliği yüzünden finansal problemlerle karşı karşıya gelmektedir. Bu kavram, finansal açıdan kişisel gelişimi sağlaması nedeniyle çok önemlidir.

TEMEL KAVRAMLAR NELERDİR?

Bütçe: Para yönetimi ile ilgili günlük, haftalık ve aylık süreçlerde oluşan sorunları anlamayı sağlayan bilgi ve becerileri gösterir. Gelir, gider ve düzenli ödemelerin dengelenmesi için kullanılan varlıklar bütünüdür.

Birikim: Yatırım yapabilme maksatlı gereken bilgi ve becerilerdir.

İhtiyaç Yönetimi: Yiyecek, içecek, barınma gibi karşılanması zorunlu olan ihtiyaçların doğru şekilde yönetilerek karşılayabilme yeteneğidir. 

Borç Yönetimi: Borç oluşturabilecek kredi kartı kullanma, kredi çekme, masraflar gibi tüm etkenlerin doğru yönetimini sağlar.

YORUM YAZ..
Modal