Fibromiyaljinin Neden Olduğu Yaz Uykusuzluğuna Karşı Öneriler

Sıcak yaz günleri ile mücadelenin en zorlu kısımlarından biri uykusuzluk. Hem günlük yaşantımız hem de vücudumuzu etkileyen, fibromiyaljinin neden olduğu yaz uykusuzluklara karşı uygulayabileceğiniz önerileri haberimizde bir araya getirdik…

08.04.2020-12:54 - (Son Güncelleme: 07.08.2021-17:34)

Türkiye rekor sıcaklıkların yaşandığı bir dönemden geçiyor. Sıcak yaz günleri ile mücadele edildiği bugünlerde fibromiyaljinin neden olduğu yaz uykusuzlukları da giderek artmakta. Oldukça sinir bozucu olan ve vücudun sağlık sistemini olumsuz etkileyen uykusuzluğa dair önerileri sizin için haberimizde bir araya getirdik. İşte detaylar…

FİBROMİYALİJİNİN NEDEN OLDUĞU UYKUSUZLUKLARA KARŞI ÖNLEMLER

Fibromiyalaji sendromu olarak adlandırılan ve genellikle uykusuzluk başta olmak üzere, ağrı hassasiyet, aşırı yorgunluk gibi birçok duruma neden olur. Özellikle sıcak yaz günlerinin etkisi ile Fibromiyalajinin tetiklediği yaz uykusuzlukları giderek artmakta. 

PEKİ YAZ UYKUSUZLUKLARINA KARŞI ÖNERİLER NELER? 

Gündüz Uyumayın

Gün içinde maruz kaldığımız sıcak hava bizi hareketsizleştirir. Bunun nedenlerinin başında vücudun ısıyı belli bir oranda tutabilmesi için verdiği fazla mücadeledir. Fakat geceleri uykularınız düzensizleşmeye başladıysa, gündüz şekerleme yapmaktan kaçının. Sıcak havalarda uykunuz gelse de, onu geceye bırakın

Günlük Alışkanlıklarınızı Değiştirmeyin

Bunaltan sıcaklar sizi alışkanlıklarınızı değiştirmeye zorlayabilir. Ancak alışkanlıklarınız değiştirmekten kaçının. Çünkü bu durum uyku düzeninizi bozabilir. Stabil uyku düzeninizde yaptıklarınız ne ise b dönemde de aynı düzeni korumaya özen gösterin. 

Sıcak hava sizi alışkanlıklarınızı değiştirmeye zorlayabilir. Değiştirmeyin. Bu uykularınızı bozabilir. Her zaman yatağa kaçta gidiyorsanız yine öyle gitmeye gayret edin. Yatmadan önce yaptığınız şeyler nelerse onları da aynı şekilde sürdürmeye çalışın.

Temel Bilgileri Hatırlayın

Uyumak için tercih ettiğiniz yerin olduğunca serin olmasına özen gösterin. Gerekirse gündüzleri odanızın güneş almaması için perdelerini kapayarak muhafaza edin. Evin güneş alan tarafındaki pencereleri kapatın ki sıcak hava içeriye girmesin. Yatmadan önce eve esinti girmesi için bütün pencereleri açın.

İnce Çarşaf Kullanın 

Sıcakların oldukça bunaltıcı olduğu bu günlerde, yatağınızda kullanacağınız ürünlerin pamuklu ve oldukça ince olmasına özen gösterin. Yatak odanız ne kadar sıcak olursa olsun, geceleri vücut sıcaklığınız düşer. O yüzden bazen üşüyerek uyanırız.

Susuz Kalmamaya Özen Gösterin

Gün boyunca su için ama uyku saati yaklaşırken çok fazla içmemeye çalışın. Susuzluktan uyanmak istemeyebilirsiniz ama aynı zamanda zamansız uyanıp tuvalete gitmek de uykuyu bölebilir.

Gün İçinde İçtiklerinize Dikkat Edin

Yoğun tempoda geçen günün içinde ne içtiğinize dikkat etmelisiniz. Çünkü birçok içeceğin içinde kafein bulunmakta ve sert bir uyarıcı olan kafein uyku düzeninizi doğrudan etkilemektedir. Birçok insan sıcakta daha çok içiyor. Alkol uyumanıza yardımcı olabilir ama sabah erken uyanmaya sebep olabilir ve uyku kalitesini genel olarak düşürür.

Meditasyon Yapın

Uyumakta güçlük çekiyorsanız kalkın ve yatıştırıcı bir şeyler yapın. Kitap okumayı, yazmayı hatta çoraplarınızı katlamayı deneyebilirsiniz. Ama telefonunuzda ya da ekranda oyun oynamamaya çok dikkat edin. Mavi ışık ve zihni uyarıcı faaliyetler uykunuzu daha da kaçıracaktır. Uykunuz gelince yatağa dönün.

Çocuklarınız İçin Uygun Alanlar Oluşturun

Çocukların birçoğunda uyku sorunu yaşanmaz. Ancak ev içinde yaşanan gerginlik ve koşullar çocukların uyku düzenlerini etkileyebilir. Bu nedenle çocuğunuzla beraber oluşturduğunuz düzeni, bugünlerde de değiştirmemeye dikkat edin. 

Her Şeyi Kafaya Takmayın

Çoğumuz normal bir hayat ritmi sürdürebilmek için her gece 7-8 saat uykuya ihtiyaç duyarız. Uzun dönemli uyku bozuklukları kuşkusuz bağışıklığı düşürmek, aşıların etkisini azaltmak, kalk ve damar hastalıklarını tetiklemek, beyin faaliyetlerini, kan şekerini etkilemek, obeziteyi artırmak gibi birçok sağlık sorununa yol açabilir. Ama unutmayalım ki birçok insan bir ya da iki gece iyi uyuyamasa da normal hayatını sürdürebilir. Belki biraz fazla esnersiniz ama muhtemelen sorun yaşamazsınız. Sorunu fazla büyütmek de bazen gerginlik ve daha fazla uykusuzluğa yol açabilir.

YORUM YAZ..
Modal