Fesleğenin Faydaları Nelerdir, Nasıl Tüketilir?

Fesleğen, evlerde en çok yetiştirilen besinlerden biridir. Fesleğenin faydaları nedir? Fesleğen çayı nasıl demlenir? Fesleğen sosu nasıl yapılır? Detaylar haberimizde...

12.11.2020-09:22 - (Son Güncelleme: 01.11.2021-15:39)

Kökeni Asya'ya dayanan, Ballıbabagiller familyasına ait bir bitki türü olan fesleğen, yemeklerin içerisinde bolca kullanılır. Fesleğen, evlerde en çok yetiştirilen besinlerden biridir. Mis gibi kokusu ile dikkatleri üzerine çeken fesleğen, halk arasında reyhan ismiyle de bilinir.

FESLEĞENİN FAYDALARI

- Hazımsızlık ve mide kramplarına karşı oldukça etkilidir mide bulantısını kısa sürede geçirmektedir.

- Fesleğenin anti stres etkisi bulunmaktadır. Sinirlilik, uykusuzluk, stres ve depresyona karşı önemli bir koruyucudur.

- Ağız içi yaralarının tedavisinde yardımcı olur.

- Epilepsi, migren ve baş ağrısı tedavisinde önemlidir.

- Bal ve zencefil ile birlikte kaynatıldığında solunum yolu hastalıklarına iyi gelir. Grip, astım, bronşit gibi rahatsızlıklara karşı güçlü bir koruyucudur.

- Fesleğenin balgam söktürücü özelliği vardır.

- A vitamini bakımından oldukça zengindir. Bu sayede akciğer kanserine yakalanma riskini en aza indirir.

- İçeriğinde bulunan K vitamininden dolayı kemiklerin güçlenmesine fayda sağlar.

- Fesleğenin suyu, mantar gibi deri hastalıklarının tedavisinde de kullanılmaktadır.

- Demir, manganez, potasyum ve bakır mineralleri bakımından  bir hayli zengindir.

- Böcek ısırmalarında ve sokmalarında fesleğen suyu tedavi amaçlı kullanılmaktadır.

FESLEĞEN ÇAYI

Fesleğen, özellikle solunum yolu hastalıklarına engel olması amacıyla çay olarak tüketilir. Fesleğen çayını hazırlamak için; İki fincan suyu kaynatıp kaynar suyun içerisine bir yemek kaşığı kurutulmuş fesleğen ve kurutulmuş nane ekleyin. Bir kez karıştırdıktan sonra ocağın altını kapatıp 10 dakika demlenmesini bekleyin. İçerisine 2-3 damla limon suyu ekleyerek tüketebilirsiniz.

Sinüs ve burun tıkanıklığı gibi durumlarda ise çayı içmek yerine buharını koklayın.

Böcek ısırıklarında ve arı sokmalarında fesleğen çayını soğumaya bırakın. Çay ılıklaştığında pamuk yardımı ile ısırık olan bölgelere sürün. 10 dakika beklettikten sonra bol su ile yıkayın.

FESLEĞEN SOSU

Malzemeler

- 1 tutam fesleğen

- 1 tutam taze nane

- 1 tutam maydanoz

- 2 yemek kaşığı kavrulmuş çam fıstığı veya fındık veya ceviz

- 2 diş sarımsak

- 1/2 su bardağı zeytinyağı

- 1 yemek kaşığı rende parmesan

- Tuz

- Karabiber

Hazırlanışı: Mutfak robotuna bütün yeşillikleri ve çam fıstığını ekleyerek karıştırın. Eğer çam fıstığı yerine ceviz veya fındık kullanıyorsanız daha sert oldukları için önce robotta onları ayrı parçalayın, sonra yeşillikleri ilave edin. Ardından sarımsağı koyup tekrar karıştırın. Robotunuz çalışırken zeytinyağını yavaşça dökmeye başlayın sonrasında rende parmesan peynirini koyun ve tekrar karıştırın. Harmanlama tamamlandığında tuz ve karabiber ile  baharatlandırın. Bu sosu ağzı kapalı olarak buzdolabında muhafaza edip makarna, patates ve etinizin yanında servis edebilirsiniz.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal