12 yaşındaki Hintli Nita Juggi sürekli nöbet geçiriyor ve son 12 aydır vücudunun bir tarafı felçli haldeydi. Sık sık nöbet geçiren ve bir tarafı felç olan 12 yaşındaki kızın hastalığının sebebi doktorları çok şaşırttı. detaylar haberimizin devamından ulaşabilirsiniz.
Hindistan'da yaşanan olaya kimse inanamadı. Küçük yaşadığı kötü günlerin sonunda doktorlar tarafından öğrendiği hastalığına inanamadı. Daha önce eşi benzeri görülmemiş olay tıp dünyası da şaşkınlığını gizleyemedi. Küçük kızın çok nadir görülen bir hastalığa sahip olduğu öğrenildi. Hastalığın sebebini duyunca inanamayacaksınız. sık sık nöbet geçirmesi ve aylarca felç kalmasının üzerine öğrenilen hastalık ülkede gündem oldu.
Haberimizin detayları galerimizde...
Hindistan'da yaşanan olayı duyanlar şaşkınlığını gizleyemedi.
12 yaşındaki Hintli Nita Juggi sürekli nöbet geçiriyor ve son 12 aydır vücudunun bir tarafı felçli haldeydi. Doktora başvurduktan sonra yapılan çeşitli tetkikler sonrasında küçük kızın beyninin yarısını kaplayan Tenya yani bağırsak kurdu larvalarından kaynaklı merkezi sinir sisteminde Sistiserkoz teşhis edildi.
Bir bağırsak kurdunun larvasının sebep olduğu kist greyfurt büyüklüğünde ve her an patlayıp ölüme sebep olabilecek boyutlardaydı. başarılı bir ameliyatla beynindeki kist alınan kız şuan iyileşme sürecinde. Tenya olarak da bilinen bağırsak kurtları parazit bir hayat sürer ve yetişkinlik döneminde bağırsaklarda yaşayarak inanılmaz boyutlara ulaşabilirler. yetişkinlikten önce büyük kistler içerinde bulunan larvalar beyne ulaşabilir ve burada büyümeye devam edebilir.
Tüketilen sağlıksız besinler aracılığıyla insanlara geçebilen bu parazit beyne ulaştığında felce ve ölüme neden olabilir. Örneğin biri iyi pişirilmemiş enfekte bir hayvan etini yediğinde ve vücuduna bağırsak kurdunu aldığında bu kurdun larvalarını barındıran yumurtalar çatlar. Yumurtalar vücutta çatladıktan sonra beyne ulaşmanın yolunu bulabilir. Bu sebeple kaynağı belirsiz et tüketimi, iyi pişirilmemiş etler ve temiz olmayan mutfaklar sağlığı tehdit etmektedir.
Sigara kullanan bir kişi aynı zamanda yüksek tansiyon hastasıysa ve egzersiz yapmıyorsa normal insanlardan çok daha fazla risk altındadır. bu yüzden risk faktörlerini en aza indirmek büyük farklar oluşturacaktır.
Felç belirtileri, vücudun herhangi bir bölümünde örneğin; kol, bacak veya yüzün bir kısmında duyu kaybı, baş dönmesi, yutma güçlüğü ve görme bozuklukları olarak kendini gösterebilir. beyin insan vücudunu ters şekilde kontrol eder, yani sağ beyin vücudun sol tarafını, sol beyin ise sağ tarafını kontrol eder. sağ beyinde meydana gelecek hasar, vücudun sol tarafında etkisini gösterir.
Felç belirtileri konusunda halkın bilinçli olması çok önemlidir. bu bilinçlenme felç vakalarının erken tanısı ve müdahalesi açısından çok önemlidir. felce bağlı ön belrtileri şöyle sıralayabiliriz; travmaya bağlı olmaksızın ani gelişen bilinç kaybı aniden gelişen yüzde, kolda veya bacakta gelişen kısmi veya tam uyuşukluk ve hareket ettirememe ani gelişen görme bozukluğu veya kaybı aniden oluşan konuşma bozukluğu daha önce yaşanmamış ani şiddetli baş ağrısı