Felak Suresi Okunuşu ve Anlamı Nedir?

Kuran-ı Kerim’in 113. suresi olan Felak Suresi, ismini ilk ayetinde geçen ‘sabah aydınlığı’ anlamındaki ‘felak’ kelimesinden alır. Peki, Türkçe ve Arapça okunuşu ne, meali, tefsiri ve fazileti nedir, Nas Suresi ile bağı ne?

17.01.2022-15:26 - (Son Güncelleme: 17.01.2022-15:26) Felak Suresi Okunuşu ve Anlamı Nedir?

Hz. Muhammed’e Yahudiler tarafından yapılmış büyü için indirilen Felak suresi 5 ayetten oluşur. Felak ve Nas Surelerine “muavvizeteyn” denmektedir. Bu sureler kötülüğe karşı insanları korur. Nas Suresi, Felak Suresinin devamı niteliğinde indirilmiştir. İşte Felak Suresi okunuşu ve meali…

OKUNUŞU

Bismillahirrahmânirrahîm.

1. Kul e'ûzü birabbil felak

2. Min şerri mâ halak

3. Ve min şerri ğasikın izâ vekab

4. Ve min şerrinneffâsâti fil'ukad

5. Ve min şerri hâsidin izâ hased

MEALİ

Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın adıyla.

1. De ki: "Sığınırım o sabahın Rabbine,

2. Yarattığı şeylerin şerrinden,

3. Karanlığı çöküp bastırdığında bir gecenin şerrinden,

4. o düğümlere üfleyen üfürükçülerin şerrinden

5. ve kıskançlık gösterdiğinde bir kıskancın şerrinden!"

Felak Suresi Anlamı

FAZİLETİ

Felak ve Nas sureleri genel anlamda kötülüklerden, kötü niyetli kişilerden korunmak için okunmaktadır. Korkulardan Allah’a sığınmak için okunan sureler aynı zamanda şifayı da karşılar. Hz. Muhammed, rahatsızken gece yatağa yattığında İhlas, Felak, Nas surelerini üçer defa okur, avuçlarına üfler ve ellerini vücudunda gezdirirdi.

Felak Suresi uykudan önce 7 kere okunduğunda kişiyi gece saran vesveseden ve kötülüklerden korur. Bununla birlikte kişi kötülüklerden hep korunmak isterse her gün 7 defa Felak, Nas ve Ayetel Kürsi okumalıdır.

TEFSİRİ

“Sabah” diye çevirdiğimiz felak kelimesi “yarmak” anlamındaki felk (فلق)masdarından isimdir. Yarma ve çatlatma neticesinde meydana gelen şeyin sıfatı olarak kullanılmaktadır. Yaygın yoruma göre burada Allah’ın gece karanlığını yarması neticesinde meydana gelen sabah aydınlığını ifade eder. Ancak, bir sonraki âyetle bağlantısı dikkate alındığında kelimenin, “yokluktan yarılıp çıkan mahlûkat” şeklinde özetleyebileceğimiz daha genel bir anlam içerdiğini kabul etmek gerekir. Buna göre felak kelimesi kâinatın yokluk alanından belki bir patlama ile ilk meydana gelişini ve yaratılışını ifade eder. Bu cümleden olmak üzere arzdan kaynayan pınarlar, bulutlardan boşalan yağmurlar, tohumlardan filiz veren bitkiler, rahimlerden çıkan yavrular gibi Allah’ın kudretiyle bir asıldan, bir kaynaktan ayrılıp çıkan bütün mahlûkat felak kelimesinin kapsamına girer. Ayrıca –Muhammed Esed’in de belirttiği gibi (III, 1324)– felak kelimesinin, “bir belirsizlikten (dönem) sonra hakikatin ortaya çıkışı” şeklindeki tanımı (Tâcü’l-arûs, “flk” md.) dikkate alındığında “sabahın rabbi” deyimiyle “Allah’ın, hakikatin her şekildeki idrakinin kaynağı olduğuna ve bir kimsenin O’na sığınmasının, ‘hakikatin ardından koşmak’ ile eş anlamlı olduğuna” işaret edildiği de düşünülebilir. Eski tefsirlerde felak kelimesine, “cehennemin ismi, cehennemde bir zindanın veya bitkinin ya da kuyunun ismi” gibi –bize göre isabetli olmayan– başka yorumlar da getirilmiştir (meselâ bk. Taberî, XXX, 349-351; Şevkânî, V, 616-617).

Nas Suresi ile ilgili meale ulaşmak için "Nas Suresi Okunuşu ve Anlamı Nedir?" içeriğimize tıklayabilirsiniz.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal