FBI nedir, nasıl FBI ajanı olunur? FBI ajanı olmanın 3 önemli şartı

Genellikle Amerikan film ve dizilerinde karşılaştığımız FBI mesleğine olan hayranlık tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de artıyor. Hal böyle olunca arama motorunda FBI mesleğinin detaylarına dair aramalar yoğunlaşıyor. Peki, FBI nedir, nasıl olunuyor? FBI olmak için gerekli şartlar nelerdir? İşte detaylar...

12.06.2022-19:45 - (Son Güncelleme: 12.06.2022-19:45) FBI nedir, nasıl FBI ajanı olunur? FBI ajanı olmanın 3 önemli şartı

Amerika'nın federasyona bağlı olarak çalışan en büyük ve iyi kuruluşlarından FBI'e dair detaylar merakla araştırılıyor. Birçok kişi "FBI nedir, nasıl olunur? FBI görevleri nelerdir?" gibi sorulara yanıt arıyor. FBI hakkında merak edilen tüm detaylar haberimizin devamında...

FBI nedir?

FBI, Amerika'da federasyona bağlı şekilde en büyük ve en iyi faaliyet gösteren kuruluşlar arasında yer alır. İngilizce ismi ve açılımıyla Federal Bureau of Investigation kelimelerinin baş harflerinden oluşur. Türkçe karşılığı ise Federal Soruşturma Bürosu'dur.

Federaller, devletle alakalı ilişkiler bünyesinin idari veya hukuk sonuçla özel bir biçimde görevlendirilmiş kondisyonları dışında federal idareyi alakadar eden tüm alanlarda soruşturma yapmakla sorumlu tutularak görevlendirilmişlerdir. Mesai süresince elde edilen bilgiler başkentte yer alan Adalet Bakanlığına, yardımcı ve diğer federe yargı alanlarında görev yapan savcılara söylenmek zorundadır.

FBI tarihçesi

1908 senesinde Adalet Bakanı Chrales J. Bonaparte FBI isimli bir soruşturma bürosu kurmuştur. Kurulan büro 1924 yılında, yönetime geçen J. Edgar Hoover sayesinde yeniden yapılanarak düzenlenir. FBI aynı zamanda Adalet Bakanlığı'na sağlı çalışmaktadır.

FBI'in yabancı devletlerle bilgi alışverişini basitleştirecek pek çok büyük şehir ve ülkede iletişim ofisleri de vardır. Güncel bilgilere göre FBI bünyesinde hizmet veren personel sayısı 6000 - 7000 arasındadır.

 nasıl FBI ajanı olunur

FBI, ceza yasaları tarafından onaylanan ve Amerika'nın istediği her yer ve hususta soruşturma yapabilme yetkisine sahiptir. Söz konusu yetkilerinden bazıları şunlardır:

- Uçak korsanlığı

- Çocuk kaçırma

- Şantaj

- Beyaz ve siyah köle ticareti

Şekillerinde 180 ayrı konuda soruşturma yapma yetkisi olan Amerika yalnızca kendisiyle alakalı olmak kaydıyla hukuk davalarıyla ilgili belgeleri alarak bilgi toplamaktadır. Federal Soruşturma Bürosunun iç güvenlik bölümündeki yükümlülükleri casusluk, ihanet, sabotaj, isyan ve kışkırtma gibi durumlarda da iç güvenlik konularının kapsamına girmektedir.

Nasıl FBI ajanı olunuyor?

FBI ajanı olmanın en temel şartı ABD vatandaşı olmaktır. Yaş sınırlaması ise 23-37 yaş aralığında olunmasıdır. Bu yaş aralıklarında olan ve herhangi bir mesleği bulunan herkes FBI ajanı olabiliyor.

Mesleğinde iyi olduğunu kanıtlayan kişilerin bir senelik deneme sürecinde FBI ajanı olma şansları daha çok artıyor. FBI seçimlerine yüz binlerce kişi katılıyor ve bunların arasından yalnızca 7000 tanesini ilk eleme aşamasını geçebiliyor. Söz konusu aşamaları geçen 7000 kişi sonrasında yapılan denemeler sonucunda her sene FBI akademisine katılan 1100 kişiye dek düşüş gösteriyor. Akademiye girmeye hak kazanan bu 1100 kişinin de birçoğu pes ediyor ve yalnızca 100 tanesi elemeleri geçerek FBI ajanı olmaya hak kazanıyor.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal