FBI Direktörü: Çin ABD İçin 'En Büyük Tehdit'

FBI direktörü, Çin hükümetinin casusluk eylemlerinin ABD'nin geleceği için "en büyük uzun vadeli tehdit" oluşturduğunu söyledi.

08.07.2020-08:58 - (Son Güncelleme: 08.07.2020-08:59) FBI Direktörü: Çin ABD İçin 'En Büyük Tehdit'

Washington'daki Hudson Enstitüsü ile konuşan Christopher Wray, Çin'in yurtdışında yaşayan Çinlileri hedef almaya başladığını, geri dönmeleri için zorladığını ve ABD coronavirüs araştırmalarını tehlikeye atmaya çalıştığını söyledi.

Wray şöyle konuştu: "Çin, herhangi bir şekilde dünyanın tek süper gücü haline gelmek için tümüyle çaba gösteriyor."

FBI Direktörü, ABD siyasetini etkilemek için rüşvet ve şantaj kullanarak, ekonomik casusluk, veri ve parasal hırsızlık ve yasadışı siyasi faaliyetlerin kapsamlı bir kampanyası olan Çin müdahalesinin tam portresini tasvir etti.

Wray, "Şimdi FBI'ın şimdi her 10 saatte bir Çin ile ilgili yeni bir karşı istihbarat davası açtığı bir noktaya geldik" dedi ve şöyle devam etti: "Şu anda ülke genelinde devam etmekte olan yaklaşık 5.000 aktif karşı istihbarat vakasının neredeyse yarısı Çin'le ilgili."

FBI Direktörü, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in, Çin hükümetine tehdit olarak görülen yurtdışında yaşayan Çinli vatandaşlara yönelik "Fox Hunt" (Tilki Avı) adlı bir programa öncülük ettiğini söyledi.

Wray bu konuda şunları söyledi: "Çin'in kapsamlı insan hakları ihlallerini ortaya çıkarmaya çalışan siyasi rakipler, muhalifler ve eleştirmenlerden bahsediyoruz, Çin hükümeti onları Çin'e dönmeye zorlamak istiyor ve Çin'in bunu başarmak için taktikleri şok edici."

"Bir Fox Hunt  hedefinin yerini tespit edemediğinde, Çin hükümeti burada ABD’de hedefin ailesini ziyaret etmek için bir elçi gönderdi. İletmek istedikleri mesaj neydi? Hedefin iki seçeneği vardı: ya hemen Çin'e dönmek ya intihar etmek."

FBI Direktörü Christopher Wray, Çin'i ABD için "en iyi istihbarat tehdidi" olarak ilk kez kategorilere ayırmadı, ancak salı günü Pekin'in dünyanın tek süper gücü olma yönündeki "tüm çabalarına" odaklanarak eleştiriyi artırdı.

Bu durum Washington'un artık Pekin'i sadece agresif bir düşman olarak değil, aynı zamanda küresel liderlik için iddialı bir rakip olarak gördüğünü açıkça gösteriyor.

Trump yönetimi, Çin'le ilgili 40 yıllık politika başarısızlıklarından uyanmanın zamanının geldiğini söylerken, eleştirmenler bunu cumhurbaşkanının görevdeki başarısızlıklarından dikkat dağıtmak ve yeniden seçim kazanma şansını artırmak için bir girişim olarak görüyorlar.

Kesin olan, Çin ile ABD arasındaki güç dinamiklerinin köklü bir şekilde değiştiği ve bir sonraki ABD başkanı kim olursa olsun, Çin-ABD ilişkilerinin gergin duruşları kaçınılmaz olarak devam edecek.

Wray, ABD'de yaşayan Çinlilerden, Çinli yetkililer geri dönmelerini istedikleri takdirde FBI ile iletişime geçmelerini istedi.

Çin hükümeti geçmişte meşru yolsuzlukla mücadele çabalarının bir parçası olduğunu söyleyerek bu programı savunmuştu.

Wray, Çin'in tehdidinin önümüzdeki haftalarda ABD başsavcısı ve dışişleri bakanı tarafından ele alınacağını söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump, coronavirüs pandemisi konusunda Çin'i sürekli eleştiriyor ve ülkeyi küresel salgın için suçluyor. Başka bir olay olarak da, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo yönetimin çok popüler TikTok da dahil olmak üzere Çin uygulamalarını yasaklamak istediğini söyledi.

Pompeo, "Çin Komünist Partisinin gözetim devletinin uzantıları olarak hizmet veriyor" ifadelerini kullanmıştı.

YORUM YAZ..
Modal