Fazla Şeker Tüketiminin Dişlere Etkisi

Diş çürümesi, basit şekerlerle beslenen bakterilerin dişin mine tabakasını zedelemesiyle oluşur. Şeker tükettiğinizde bir bakterinin bunu aside dönüştürerek dişlere zarar vermeye başlar.Diş Hekimi Yeliz Sezer, aşırı şeker tüketiminin dişlere etkilerini ve yapılması gerekenleri anlattı.

03.08.2018-09:38 - (Son Güncelleme: 03.08.2018-09:23) Fazla Şeker Tüketiminin Dişlere Etkisi

Diş çürümesi, basit şekerlerle beslenen bakterilerin dişin mine tabakasını zedelemesiyle oluşur. Şeker tükettiğinizde bir bakterinin bunu aside dönüştürerek dişlere zarar vermeye başlar.Diş Hekimi Yeliz Sezer, aşırı şeker tüketiminin dişlere etkilerini ve yapılması gerekenleri anlattı.

Ağız içerisinde farklı birçok bakteri bulunur. Bazı bakteriler diş sağlığı açısından fayda gösterirken, bazı bakteriler aksine zarar verir. Ağız içerisindeki zararlı bakteriler şeker ile beslenmekte ve asit üreterek olumsuz etkiye neden olur. Üretilen asit, diş minelerinin en üst kısmında dişin korunmasını ve beyaz görünmesini sağlayan yapıyı yok eder. Demineralizasyon adı verilen bu durum sonucunda dişler korumasız kalır ve çürümeye başlar. Asit saldırılarından korunmak için üretilen asit, aşırı şeker üretimi karşısında yetersiz kaldığı takdirde çürümenin önüne geçilemez. Ne kadar çok ve sık şekilde şeker tüketilirse, o derece hızlı şekilde diş yapısı değişikliğe maruz kalır. Diş minesi, şeker ve yapışık gıdalar karşısında bir yerden sonra direnç gösteremez.

AŞIRI ŞEKER TÜKETİNCE NE OLUR?

Aşırı şeker tüketiminin önüne geçilmediği takdirde, diş açısından telafisi oldukça zor sonuçlar meydana gelebilir. Bu çürükler tedavi edilmediği sürece, diş yapısının daha derinine iner. Bunun sonucunda da dişlerde ağrılar, çiğneme esnasında acı hissi, farklı sıcaklıklardaki içeceklere karşı hassasiyet durumu görülebilir ve engellenmeyen çürükler nedeniyle diş kayıpları ortaya çıkabilir. Diş çürümesi özellikle gece sürecinde çok fazla diş ağrısına neden olur. Çürüyen kısımlarda sızlama ve acı hissi meydana gelir. Ayrıca aşırı şeker tüketimi, zararlı bakterilerin etkilenmesi sonucunda ağız kısmının pH değerini de düşürür. pH değerinin düşüp asit değerinin artması, diş ağrılarını ve diş etlerinde meydana gelen koyulukları da beraberinde getirir.

HENÜZ SARARMA VE LEKE SÜRECİNDEKİ TEDAVİ ÖNEMLİ

Diş çürümesi, şeker tüketimi ile direkt olarak görülecek sonuç değildir. Şeker sonucunda diş minelerinin aşınması ve aşınma sonucunda renk değişimleri gözlenecektir. Hafif lekelenmeler engellenmediği takdirde, dişler zamanla çürür. Henüz sararma ve leke sürecindeyken müdahale etmek ve çürümeyi engellemek çok daha kolaydır. Çürüme meydana geldiği zaman dişler için daha kapsamlı bir müdahale gerekir. Çocuklar üzerinde aşırı şeker tüketimi çürük ile birlikte farklı zararları da beraberinde getirebilir. Sert şekerlerin tüketilmesi sonucu dişler zorlanabilir ve diş köklerinde ağrılar olabilir. Aynı zamanda dişlerin uç kısımlarında aşınmalar görülebilir.

ŞEKER YEDİKTEN SONRA

Şeker tüketimi sonrasında dişler fırçalanmalı, diş fırçalama imkanı olmayan anlarda ağız bol su ile çalkalanmalıdır. Böylelikle olası zararlara karşı ilk önlem alınabilir. Özellikle çocuklarda şeker tüketimi kontrol altına alınmalıdır.


Son Dakika Kadın Haberleri için aşağı kaydırın

 

 

 



YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal