Güney Avustralya Üniversitesi’nden (UniSA) araştırmacılar vücut yağı ve demans arasındaki bağlantıyı inceledi. Araştırma için yaklaşık 28 bin kişiyle çalışıldı. Bilim insanları, beyindeki bellek, dikkat, algısal idrak, düşünce, dil ve şuurda etkin rol oynayan gri maddenin düşüklüğünün yüksek yağ oranının neden olduğunu ortaya koydu.
Çalışmada 37-73 yaş arası insanlar ele alındı. Ortalama boydaki bir kişinin ideal ağırlığından 3 kilo fazlasının bulunmasının beyindeki gri maddeyi yüzde 0,3 düşürdüğü ortaya çıktı.
Araştırma sonucunda yüksek vücut yağının aşamalı olarak gri maddede körelmeye neden olduğu bunun sonucu olarak da beyin sağlığının kötüye gitmesi riskinin yükseldiği anlaşıldı. Bilim insanları, zararlı vücut yağlarının demans ve felç riskini de artırabileceğinin altını çizdi.
Araştırmanın lideri Dr. Anwar Mulugeta, obezitenin neden olduğu sağlık sorunlarına bir yenisinin eklendiğini söyledi. Mulugeta, obezitenin; kardiyovasküler hastalıklar, tip 2 diyabet ve demansın belirtilerinden olan kronik enflamasyon ile bağlantılı olduğuna işaret etti.
Dünya Sağlık Örgütü’nün açıkladığı verilere göre dünyadaki obez sayısı 650 milyona ulaştı.
Genellikle en büyük belirtisi unutkanlık olan birçok hastalık demans olarak adlandırılır. Yaşlılar arasında oldukça sık görülen bu hastalıklar halk arasında bunama olarak biliniyor. Demansın en sık görülen türü Alzheimer hastalığıdır. Tüm demansların yaklaşık %60 ila %80’inden bu hastalık sorumludur.
Demansın en sık görülen bulgusu yeni öğrenilen bilgilerin unutulmasıdır. Öte yandan bir kişinin demans hastası olarak kabul edilmesi için bellek, iletişim, odaklanma, dikkat etme yeteneği, muhakeme ve görsel algıdan en az ikisinde bozulma olmalıdır.
Beyin hücrelerinin hasar görmesiyle demans oluşur. Oluşan hasar nedeniyle beyin hücrelerinin birbirleriyle iletişim kurması zorlaşır. Beyindeki bu olay düşünme, davranış ve duyguları kötü yönde etkiler. Demansta erken teşhis önemlidir.