Faiz Kararı Türkiye'yi Nasıl Etkileyecek? Cari Dengede Son Gelişmeler...

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ekonomiye dair açıklamalarda bulundu. Yılmaz FED'in faiz indiriminin Türkiye'ye yarayacağını söyledi.

13.09.2024-09:59 - (Son Güncelleme: 13.09.2024-10:24) Faiz Kararı Türkiye'yi Nasıl Etkileyecek? Cari Dengede Son Gelişmeler...

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, AA'nın Editör Masası'nda ekonomideki gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu. Cevdet Yılmaz, Fed'in faiz indiriminin Türkiye ekonomisine yarayacağını belirterek, "FED ve Avrupa Merkez Bankası'ndan (ECB) beklenti faiz düşürecekleri yönünde. Bunun bize ve gelişmekte olan dünyaya olumlu yansıması olacak. Dünyadaki likiditenin arttığı bir döneme girmiş olacağız ve gelişmekte olan ülkelere yönelik fon akımları olacak. Bundan biz de pay alacağız" açıklamasında bulundu.

''Biz Riskleri Azaltıp Yolumuza Bakıyoruz''

Cevdet Yılmaz, Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'nin kredi notunu yükseltmesini değerlendirdi. Yılmaz, "Bu yıl kredi derecelendirme kuruluşlarının her üçünün de kredi notunu artırdığı tek ülkeyiz. Biz yolumuza bakıyoruz. Şu not vermiş, vermemiş o kendi bilecekleri şey. Biz risklerimizi azaltıp, bünyemizi sağlamlaştırıp yolumuza devam edeceğiz. Diğerleri kendiliğinden gelir diye inanıyorum" dedi.

Amaç Faiz ve Enflasyonu Düşürmek

Cevdet Yılmaz, açıklanan OVP'nin hedefinde hem enflasyonu hem de faizleri tek hanelere düşürmek olduğunu, bu amacın 2013 yılında başarıldığını belirtti. 2013 yılında enflasyonun 6, faizlerin ise 4.5 civarında olduğunu anımsatan Yılmaz, "OVP'de en temel amacımız enflasyonu yeniden tek haneye düşürmek, fiyat istikrarını sağlamak. Büyümenin nimetlerini bütün kesimlere yaymak istiyoruz. Özellikle deprem yükü hafifledikçe bu önceliklerimize daha fazla yoğunlaşacağız. Amacımız orta vadede hem enflasyon hem faizleri düşürmek" diye konuştu.


Kur Koruma Mevduat

Kur korumalı mevduatın Geçen yılın ortalarında 126 milyar dolara kadar çıkan kur korumalı mevduatın bugün 50 milyar doların altına gerilediğini de belirterek "Bunu yaparken de hiç gürültü oluşturmadan, kademeli şekilde bunu başardık" dedi. Yılmaz, enerjide çok tüketene yüksek tarife ile ilgili de "Geliri yüksek kesimlere prensip olarak sübvansiyon vermememiz lazım. Bunun yerine dar ve orta gelirli kesimleri hedeflememiz gerekli" dedi. Yılmaz deprem bölgesine 2 yılda 2.5 trilyon TL kaynak aktardıklarını da belirterek "2025 yılından itibaren bu kaynak azalacaktır" dedi.

Emeklilik Sisteminde Değişiklik Yok

Cevdet Yılmaz, devletin emeklilik sisteminde bir değişiklik öngörmediğini tam tersine devam eden bu sistemin daha da güçlendirilmesi yönünde bir hedefleri olduğunu ifade etti. Yılmaz, Türkiye'de emekli sayısının yüksek olduğunu ve emekliyi enflasyona karşı ezdirmemek için adımlar atıldığını belirterek, "Bütçemizin imkanlarını sonuna kadar zorlayarak emeklilerimizin yanında olduk. Emeklilerimize yüzde 41.5 enflasyon beklediğimiz bir yılda bunun 2 katı kadar artış sağladık. İmkanlar oluştukça yanlarında olmaya devam edeceğiz. 2025 yılı ocak ve temmuz dönemlerinde, enflasyon gelişmelerine bağlı olarak zamlar yapılacak" dedi.

Cari Açık Değerlendirmesi

Türkiye'nin cari işlemleri Temmuz ayında 566 milyon dolar fazla geriledi. Cari denge, Haziran ayında da 407 milyon dolar gerilemişti. Merkez Bankası tarafından açıklanan verilere göre altın ve enerji hariç cari fazla ise 4 milyar 879 milyon dolar oldu. Bu dönemde hizmetler dengesi kaynaklı net girişler 6 milyar 873 milyon dolar, seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler de 5 milyar 601 milyon dolar olarak gerçekleşti. Temmuzda net portföy girişi ise 3.7 milyar dolar oldu. 

Açıklanan cari denge verilerini değerlendiren Cevdet Yılmaz, "Temmuz ayında rezervlerimizdeki artış 5,4 milyar dolara ulaşırken, portföy yatırımlarında son 10 yılın en yüksek aylık girişi yaşandı" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek ise "Temmuzda 10 yılın en yüksek aylık portföy girişi gerçekleşirken son bir yılda toplam giriş 34.5 milyar dolar oldu. Makroekonomik ve finansal istikrarda elde ettiğimiz kazanımları yapısal reformlarla kalıcı hale getirmeyi ve daha da ileriye taşımayı hedefliyoruz" dedi.

Damla Eroğlu
damlaeroglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal