Konut kiralarında yaşanılan fahiş oranda artışlar son zamanlarda Türkiye’de gündem oldu. Özellikle evlenmek isteyenler ve kirada oturan vatandaşlar için zorlu dönemler geçiyor. Kirada oturan birisi ile ev sahibi arasında gerilim son zamanlarda arttı. Bu durum ev sahiplerini ve kiracıları karşı karşıya getirdi. Kirada orta yol bulunamayınca ev sahibi ve kiracıların sık sık davalık olması yargının iş yükünü artırmış durumda. Uyuşmazlıkların kısa sürede çözüme kavuşturulması ve mağduriyetlerin giderilmesi için kirada 'arabuluculuk' mekanizması devreye girecek. Konuyla ilgili son gelişmeyi ise Adalet Bakanı Bekir Bozdağ duyurdu.
Arabuluculuk zorunlu hale gelecek
Özel bir haber ajansının haberi doğrultusunda, Bozdağ, AK Parti Genel Merkezi'nde İnsan Hakları Başkanlığı tarafından düzenlenen, "81 İl Kurum Ziyaretleri Değerlendirme Toplantısı"nda, Yargı Reformu Strateji Belgesi çerçevesinde alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerini yaygınlaştırılacağını açıkladı. Programda soruları yanıtlayan ve kira uyuşmazlıklarını da bu kapsama alacaklarını dile getiren Bozdağ, "Kira uyuşmazlıklarında arabuluculuğu zorunlu hale getireceğiz" açıklamasında bulundu.
Anlaşma olmazsa yargıya
Bu bağlamda işçi-işveren, tüketici ve ticari uyuşmazlıkların kısa sürede çözüme kavuşturulmasını sağlayan arabuluculuk kira uyuşmazlıklarında da yer alacak. Kiraların ödenmemesi veya tespitine ilişkin uyuşmazlıklarda mülk sahipleri ile kiracılar dava açmadan önce arabulucuya başvuru yapması gerekecek. Arabuluculuk görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması halinde dava açılabilir hale gelecek.
Uyuşmazlıklar kısa sürede çözüme kavuşturuldu
Alternatif uyuşmazlık çözüm yollarından olan arabuluculuk, halihazırda iş, ticaret, tüketici uyuşmazlıklarında zorunlu halde. Adalet Bakanlığı verileri doğrultusunda, arabuluculukta bugüne kadar müzakeresi tamamlanan 2 milyon 781 bin 858 dosyadan 1 milyon 930 bin 328'inde anlaşmaya imza atıldı. Başarı oranının yüzde 69 olduğu arabuluculuk sayesinde kısa sürede uyuşmazlıklar çözümle sonuçlandı.
İhtiyarı arabuluculukta başarı yüzde 99
En yüksek başarı oranı yüzde 99 gibi rakam ile ihtiyari arabuluculuk vasıtasıyla gerçekleşti. İhtiyari arabuluculukta, 844 bin 667 dosyadan 833 bin 667'si anlaşma ile noktalandı. İş uyuşmazlıklarında da 1 Ocak 2018'den itibaren uygulanan zorunlu arabuluculukta 1 milyon 390 bin 291 dosyadan 809 bin 661'inde taraflar el sıkıştı. Yine ticari uyuşmazlıklarda 1 Ocak 2019'dan bu yana 422 bin 645 uyuşmazlığın 222 bin 66'sı, tüketici uyuşmazlıklarda 28 Temmuz 2020'den bu yana 124 bin 255 dosyanın 65 bin 275'i anlaşma ile sonuçlandı.
Fahiş kira artışı nereye şikayet edilir?
Kira artış oranıyla ilgili devletin açıkladığı tavan fiyat olduğunu dile getiren Bakan Murat Kurum şu önemli açıklamalarda bulundu;
Hakkı olmayan kira artışları için bakanlıklarımıza şikayette bulunabilirler diyerek, 'TÜFE dışındaki güncellemesini ancak 5 yılda bir yapabilirsiniz. Kiracınızla oturur konuşur yapabilirsiniz. Bunun dışında bir güncelleme yapamazsınız. Hakkı olmayan kira artışları talep edip, böyle kontratlar yapıyorlar.
Biz bunun açıkçası takibini Hazine ve Maliye Bakanlığımız bir fiil yapıyor. Bu konuda kiracıların bir şikayetleri söz konusuysa bakanlıklarımıza bu şikayetlerini iletebilirler. Biz mevcut sözleşmeleri, beyannameleri inceleyerek, bu konudaki hukuki süreci başlatabiliriz.' açıklamasında bulundu.