F-35’te Boşanmak O Kadar Kolay Mı?

F-35 projesinde Türkiye’yi dışlamak isteyen 'Evanjelistlerin' egemen olduğu ABD derin devleti, PENTAGON ve NSA’nın işi aslında hiç de kolay değil. Çünkü Türkiye, F-35’in en büyük üreticilerinden biri.

30.06.2020-09:04 - (Son Güncelleme: 30.06.2020-11:27) F-35’te Boşanmak O Kadar Kolay Mı?

Türkiye, hava savunma sistemini kurmak için önce ABD ve NATO üyesi müttefiklerinden gerekli teçhizatı satın almak için uzun süre uğraştı. Ne ver ki müttefikleri ne bu sistemleri ne de teknolojilerini para karşılığında Türkiye ile paylaşmadılar. Türkiye de kendi hava sahasını güvenli kılmak için farklı alternatiflere yöneltti. Çin ile uzun süren görüşmelerde prensip anlaşmasına varılmasına rağmen, teknolojik yetersizlikten dolayı bu projeden vazgeçildi.

Ardından Rus hava savunma sistemi S 400’ler ile ilgilenen Türkiye, aradığı savunma sistemini buldu ve Rusya ile anlaşmalar imzalandı. Anlaşma imzalanana kadar ne ABD ne de NATO üyesi hiçbir ülkeden tepki gelmedi. Anlaşmanın imzalanmasından sonra ABD’de PENTAGON cılız bir tepki gösterdi. Çünkü, Batı dünyası, Türkiye’nin bir blöf yaptığına inandı hep.

Türkiye, bu hava savunma sistemi anlaşmasını iptal etmeyerek Rusya’dan ithal edince, başta ABD’deki Evanjelist ve Siyonist çete olmak üzere AB’den bazı ülkeler tepki göstererek Türkiye’nin bağımsızlığına karşı saygısız davranmayı denediler. Ne var ki Cumhurbaşkanı Erdoğan, Batı'nın bu küstahlığına aldırış etmeyerek ve onların anlayacağı dilde, kendilerini tahkir ve tezyif ederek S 400 hava savunma sistemini Türkiye'ye getirtti ve sistemi kurdurarak normal süreci işletti.
Bunun üzerine, ABD Başkanı Donald Trump, Evanjelislerin ve Kongre'deki Siyonist-Ermeni lobisinin baskısına dayanamayarak Türkiye’nin F 3 projesinden çıkarıldığını açıkladı. Ancak bu açıklamanın üzerinden yaklaşık bir yıl geçmesine rağmen hala Türkiye'ye resmi olarak tebliğ edilmedi. 
ABD Başkanı Trump’ın bu tavrından da çok net anlaşılıyor ki, Beyaz Saray, ABD derin devletine karşı Türkiye’den yana direniyor.

Uluslararası yasalara göre ağır müeyyideleri olan ABD’nin bu tutumu önümüzdeki aylarda yapılacak seçimlerden sonra Trump’ın kazanmasından sonra değişeceği tahmin ediliyor. Peki böylesine önemli bir projede Türkiye ne yapıyor? Türkiye bu projede neler üretiyor? Bu gibi soruların cevabı Türkiye’nin üretim kapasitesinde bulunuyor.

İşte Türkiye’nin F 35 projesinde katkıda bulunan şirketleri ve ürettiği ürünler: 

Türkiye F35 Projesine 12 Temmuz 2002'de yedinci ortak olarak katılmış ve yapacağı F-35 üretimi ile ilgili olarak karşılıklı anlayış muhtırası imzaladı.

Türkiye 104+16 adet F-35A-B Almak istediğini açıklamıştı. Ancak şu an resmi geçilen sipariş adedi paket bazında 6+8+8+8 F35A olarak toplam 30 adettir. Şuan 6 adet resmi olarak Türk Hava kuvvetlerine teslim edilmiş ancak daha önce de belirttiğimiz gibi Evanjelistlerle Kongre’nin dayatmaları sonucu politik olarak ABD tarafından bekletilmektedir.

12 milyar dolardan daha fazla üretim katkısı ile toplam 10 adet Türk firması projeye katılıyor.

1-Alp Havacılık: F-35 iniş takımı bileşenleri ve titanyum entegre bıçak rotorları dahil olmak üzere 100'den fazla F135 motor parçası üretmektedir.

2-Aselsan: F-35 elektro optik hedefleme sistemi parçaları geliştiriyor. Ayrıca Northrop Grumman ile F-35 CNI Aviyonik Arayüz Kontrol Cihazı üretmeyi başardılar. Bu dünyada bir ilktir.

3-Ayesaş: Füze uzaktan arayüz birimi ve panoramik kokpit ekranı olmak üzere 2 büyük F-35 bileşeni için dünyadaki tek kaynak sağlayıcısıdır.

4- Fokker Elmo: F-35 elektrik kablolama ve ara bağlantı sisteminin %40'ını ve ayrıca tüm merkez kablolama sistemlerini üretiyor. Fokker Elmo ayrıca F135 motoru için Ewis'i geliştiriyor ve bunun için İzmir'de önemli bir üretim payı bulunmaktadır.

5-Havelsan: Gelecekteki Türk F-35 entegre pilot ve Bakım eğitim merkezi ile ilgili sistemlerinin Türkiye'de yapısını geliştiriyor.

6-Kale Havacılık: TAI ile birlikte F-35 gövde yapıları ve düzeneklerini üretiyorlar. Üstelik her 3 varyantın (F-35A, F-35B ve F-35C) iniş takımı kilidini üreten dünyadaki tek kaynak tedarikçisidir.
7-Mikes: F-35 uçak komponentlerini ve montajlarını gerçekleştiriyor. 

8/9- Roketsan ve TÜBİTAK: F-35 uçaklarında taşınacak olan SOM-J mühimmatının geliştirme, üretim ve entegrasyonunu üstleniyor. Ayrıca yerli üretim HGK Mühimmatını uçağa entegre edebiliyoruz. Ve Ürettiğimiz Som-J Mühimmatını F-35 Kullanan ülkelere ihraç edebiliriz.

10- TAİ: ABD'den sonra F-35 gövdesini üreten dünyadaki tek tedarikçi. Kompozit yüzey ve silah bölmesi kapakları dahil hava giriş kanallarını üretiyor. TAI, alternatif görev ekipmanları olan havadan zemin pilonları ve adaptörleri de içeren F-35'lerin %45'ini stratejik olarak üretmektedir. 
Türkiye ABD ve İngiltere’den sonra en büyük https://3.alıcı durumundadır. Türkiye'ye Kendi F-35 motorlarının bileşenlerine üretme izni verilmiş ve aynı zamanda ilk Avrupa bölgesel F-35 ağır bakım Merkezi seçildi.

ABD’nin böylesine bağımlı olduğu bir üretim ortağından ayrılması, F 35 uçağının pistlere inmesini yıllarca gecikmesi demektir. Bu durum, 5. nesil savaş uçağının piste inmeden eskimesi demektir. Çünkü Başta Türkiye olmak üzere İngiltere ve Almanya, İnsansız Savaş Uçakları konusunda hayli mesafe katlettiler.

YORUM YAZ..
Modal