Kış aylarının sıcacık, besleyici çorbası, mercimek çorbasının ezeli rakibi ezogelin çorbası tarifi ile karşınızdayız. Çoğu kişi ezogelin çorbasını hazır çorba olarak bilmektedir. Bu nedenle ezogelin çorbasının zahmetli olabileceği ve birçok malzeme gerektirdiği düşünülmektedir. Ancak ezogelin çorbası tarifi için gerekli malzemeler temel besin maddelerinden oluşur ve hazırlanması da eziyetli bir süreci kapsamaz.
Ezogelin çorbası bakliyat temelli bir çorba olduğu için oldukça doyurucudur. Ezogelin çorbası üretkenlik açısından da verimlidir. Ezogelin çorbası bekledikçe koyulaşacak, su ekledikçe de içeriği çoğalacaktır.
Oldukça doyurucu bir içeriği olan ezogelin çorbası yapılışı nasıldır? Ezogelin çorbası tarifi nasıldır? Evde ezogelin çorbası nasıl yapılır?
Ezogelin Çorbası İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?
Ezogelin çorbası yapılışı için gerekli malzemeler şöyledir:
• 1 su bardağı kırmızı mercimek
• 1 fincan bulgur
• 5 su bardağı sıcak su
• Yarım fincan pirinç
• 1 adet soğan
• 2 yemek kaşığı tereyağı
• 3 yemek kaşığı sıvı yağ
• 1 yemek kaşığı un
• 2 yemek kaşığı salça
• 1 diş sarımsak
• Bir tutam nane
• Bir tutam kırmızı biber
• Bir tutam karabiber
• 1 çay kaşığı tuz
Ezogelin Çorbası Yapılış Aşamaları Nedir?
Ezogelin çorbası tarifi için gerekli malzemeleri sıraladık. Artık bu malzemeleri kullanarak hazırlayacağımız ezogelin çorbası yapım aşamalarını uygulamaya başlayalım.
İlk olarak sıcak suyu geniş ve derin bir tencereye alın, ezogelin çorbası içerik olarak sonradan kabaracağı için daha fazla su ekleme durumunda tencere sizi kısıtlamamalıdır.
Suyun fokurdamasını bekleyin. Bu sırada mercimekleri birden fazla kere yıkayıp süzün. Su kaynadıktan sonrasında kırmızı mercimekleri, bulguru ve pirinci suya ekleyin. Tuzu da ekleyebilirsiniz. Ezogelin çorbasına eklediğimiz kuru bakliyatların şişmesini beklemelisiniz. Yarım saat kadar kaynayan mercimek, bulgur ve pirinçlerin içerken tatsız bir sertlik yaratmaması için iyice yumuşaması gerekmektedir.
Arada sırada karıştırarak haşlamaya devam edin.
Çorbanız kaynarken öteki malzemelerinizi hazırlamaya başlayabilirsiniz.
Bir tavada ya da minik bir tencerede kızdırdığınız tereyağı ve sıvı yağın içine küçük ve küp küp doğradığınız soğanları atarak soğanları kavurmaya başlayın. Soğanlar kavrulurken rendelediğiniz sarımsakları ekleyebilirsiniz.
Yeterince kavrulan soğanların üzerine salçanızı ilave ederek karıştırın. Salçanın hemen ardından baharatları da ekleyip karıştırın. Salça da güzelce piştiğinde altını kapatın.
Ezogelin çorbası tarifinin bu adımında yapmanız gereken, kaynamakta olan bakliyatların içine hazırladığınız karışımı eklemektir. Bir yandan sosu çorbaya katarken öteki yandan da karıştırın ki çorba daha kıvamlı olsun ve topaklanma durumu ortaya çıkmasın.
Çorbayı 8-10 dakika kadar daha karışmasını sağlayarak pişirdikten sonra altını kapatın.
Çorbanızın 10 dakika kadar dinlenmesi hem soğumasına hem de lezzetini bulmasına yarayacaktır. Ezogelin çorbasını dinlendirdikten sonrasında servise hazırdır. Ezogelin çorbasını servis ederken yanına limon ve kızarmış ekmek parçaları koyabilirsiniz.
Eğer daha pürüzsüz bir ezogelin çorbası tarifi denemek isterseniz, çorba hala sıcakken blender yardımıyla ezebilirsiniz.