ABD Maryland Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği Başkanı Farideh Sultan Mohammadi, koronavirüs salgını ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Mohammadi ‘Koronavirüsü aylarca ve hatta yıllarca yaşayabiliriz. Bunu inkâr etmeyelim veya paniklemeyelim. Hayatımızı boşa harcamayalım. Bu gerçekle yaşamayı öğrenelim’ ifadelerini kullanarak şu açıklamaları yaptı:
‘Aynı ve eldiveni uzun süre takmak doğru değil.
Elleri sık sık ve sabunla yıkamak, iki metrelik sosyal mesafeyi korumak, kendinizi korumanın en iyi yoludur.
Evde kroner hastası yoksa evdeki yüzeyleri dezenfekte etmenize gerek yok.
Dışarıdan yaptığınız alışverişlerde tüm ürünlerin paketli olması virüs riskini artırmaz ancak yine de içerisine su kaçmayacağını bildiğiniz ürünleri yıkayın, benzin istasyonları, alışveriş arabaları ve ATM'ler enfeksiyon riskini artırsa da ellerinizi sık sık yıkadığınızda sorun kalmayacaktır.
Ancak unutulmamalıdır ki koronavirüs bir gıda enfeksiyonu değildir. Hastalık, grip gibi enfeksiyon damlacık yoluyla bulaşır. Yiyecek siparişlerinde koronavirüs transferinin kesin bir riski yoktur.
Birçok alerji ve viral enfeksiyon koku alma duyusunun kaybolmasına neden olur. Bu, sadece koronavirüsün spesifik olmayan bir semptomudur.
Dışarıdan her eve geldiğinizde hemen kıyafetinizi değiştirip duş almanıza gerek yok.
Koronavirüsü havada asılı kalmaz. Bu, yakın temas gerektiren bir solunum damlası enfeksiyonudur.
Sosyal mesafenizi koruyarak park ve bahçelerde güzel vakit geçirebilirsiniz.
Koronavirüsüne karşı illaki antibakteriyel sabun kullanmanıza gerek yok normal sabun kullanmanızda yeterli olacaktır. Bu bir virüs, bakteri değil.
Dışarıdan sipariş verdiğinizde endişe etmenize gerek yok. Ancak isterseniz mikrodalgada ısıtabilirsiniz.
Koronavirüsünü ayakkabılarınızla eve getirme şansı, günde iki kez yıldırım çarpması gibi bir ihtimaldir! 20 yıldır virüsler üzerinde çalışıyorum.
Sirke, şeker kamışı, sarımsak ve zencefil gibi besinler tüketerek virüsten korunamazsınız! Bunlar bağışık sisteminin güçlenmesi içindir, tedavi etmez.
Uzun süre maske takmak nefes alıp vermeyi ve oksijen seviyesini olumsuz etkilemektedir. Sadece kalabalık ortamlarda maske takın.
Eldiven takmak da kötü bir fikirdir; virüs eldivende birikebilir ve yüzünüze dokunduğunuzda kolayca bulaşabilir. Bunun yerine ellerinizi düzenli olarak yıkamak daha iyidir.
Her zaman steril bir ortamda kalmakta doğru değil. Bağışıklığı artıran besinler tüketseniz dahi, lütfen düzenli olarak parka ve deniz kenarlarına çıkın. Vücudun bağışıklığı, evde oturup kızarmış, baharatlı, şekerli yiyecek ve içecekleri tüketmekten değil, patojenlere maruz kaldıkça artar. Koronavirüs ile yaşamayı öğrenmeliyiz.’
YÜZ MASKESİNİN TEHLİKELERİ
Maskeleri sınırlı bir süre kullanmalı, uzun süre takmamalısınız. Aksi taktirde kandaki oksijen seviyesi azalır, beyne yeterli oksijen taşınmaz, kendinizi yorgun ve bitkin hissedebilirsiniz ve tüm bunlardan önemlisi ölüme neden olabilir.
Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği Başkanı Farideh Sultan Mohammadi, konuşmasına devam ederek şunları aktardı:
‘Birçok kişinin arabalarında maske kullandığını görüyorum. Bu cehalettir. Aynı zamanda evde de maske kullanmayın. Sadece kalabalık bir ortamdan bir ya da daha fazla kişiyle yakın temas halindeyseniz maske kullanın.
GÜVENDE KALMAK İÇİN…
- İzole hastanelerde kullanılan ilaçlar:
- C Vitamini 1000
- E Vitamini (E)
- 10:00-11:00 saatlerinden itibaren 15-20 dakika güneşte oturun.
- Her gün mutlaka bir yumurta tüketin
- En az 7-8 saat dinlenin/uyuyun
- Günlük 1,5 litre su için
- Koronavirüsün pH değerinin 5,5 ile 8,5 arasında değiştiğini unutmayın, bu nedenle virüsten korunmak için yapmamız gereken tek şey, virüsün düzeyinden daha fazla alkali gıda tüketmektir.
KORONAVİRÜSÜ BELİRTİLERİ;
- Boğaz kaşıntısı
- Kuru boğaz
- Kuru öksürük
- Yüksek ateş
- Nefes darlığı
- Koku duyusu kaybı