Gece saatlerinde Meclis’ten geçen ve Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren EYT düzenlemesinin ardından milyonlarca vatandaş hayal ettikleri emekliliğe kavuşmak için başvuru işlemlerine başladı. Mart’ta dilekçesini vererek Nisan’da EYT’li maaşlarını alacak olan vatandaşlar aynı zamanda 20 günlük farkın da sahibi olacak. Öte yandan bayram ikramiyesi ve banka promosyonu ödemeleri de yapılacak.
EYT’li vatandaşlara yapılacak ödeme EYT emekli maaşıyla sınırlı kalmayacak. Nisan ayında EYT’lilerin hesaplarına 4 ayrı ödeme yatırılacak. İşte o ödemeler:
İlk maaş
SGK, aylık talep eden kişilere tahsis talep numarası veriyor. Bu numaranın son hanesine göre de aylıkların ödenme tarihi belirleniyor. Tahsis talep numarasının son hanesi '1' olursa bu durumda kişinin aylık ödenme tarihi her ayın 21'i oluyor. Dolayısıyla ilk maaş 21 Nisan'da ödenecek. Tahsis numarasına göre bu tarih değişiklik gösterecek.
20 günlük fark
Martta emeklilik başvurusu yapıp 1 Nisan'dan itibaren emekliliği hak eden EYT'linin şayet maaş günü 21 Nisan ise 20 günlük bir ödeme daha alacak. Bu ödemenin normal şartlarda 5 Mart'ta ödenmesi gerekiyor. Ancak EYT nedeniyle SGK'da işlem yoğunluğu yaşanması durumunda 20 günlük ödeme 21 Nisan'da ödenecek maaşla birlikte de hesaba geçmiş olacak.
Bayram ikramiyesi
Nisan ayında ilk maaşlarını alacak olan EYT'liler 21 Nisan'a denk gelen Ramazan Bayramı öncesinde ikramiye de alacak. 2022 yılında Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı öncesinde emekli bayram ikramiyeleri 1100 TL olarak hesaplara yatırılmıştı. Şayet herhangi bir değişiklik olmazsa 1100 TL bayram öncesinde hesaplara yatırılacak.
Banka promosyonu
Emeklilik sürecinde e-Devlet'ten maaşın yatırılacağı bankalı seçen EYT'liler banka promosyonu imkanına da kavuşacak. Halen banka promosyonlar 5 bin ila 7.500 lira arasında değişiyor. Ancak bankaların daha yüksek miktarlarda promosyon verebileceği belirtiliyor. Emekli promosyon tutarlarının özel bankalarda 10-15 bin TL arasında şekillenmesi bekleniyor. Kamu ve özel bankalar emeklilere 3 yıl taahhüt ile kendi şubelerinden maaş almaları durumunda emekli promosyon ödemesi yapıyor.
Kanunun Resmi Gazete'de yayımlandığı günden itibaren, koşulları yerine getirmiş olan EYT'liler emeklilik dilekçesi verebilecekler. Dilekçeyi mart ayının herhangi bir gününde verenlerin emekli aylıkları, 1 Nisan'dan geçerli olmak üzere bağlanacak. Dilekçeyi ayın 1'inde veya 31'inde vermek fark etmeyecek. 4A (SSK) statüsünde çalışanlar önce işyerinden ayrılıp sonra emeklilik dilekçesi verecekler. 4C (Emekli Sandığı) kapsamındaki kişiler ise çalıştıkları kurumdan emekliye sevk onayı aldıktan sonra emekli olabilecekler.
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili yasanın Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından şartları karşılayıp emekliliğe hak kazananlara aylıkları en kısa sürede bağlanacak. Yeni maaşlara 2022 yılı GSYH büyüme oranı da yansıyacak. Aylıklarda, yıllık yüzde 5.6 olarak açıklanan büyüme oranının yüzde 30'u oranında artış olacak. Bu da yüzde 1.68 artış anlamına geliyor. Halen asgari emekli maaşı 5 bin 500 lira. Ortalam ücret ise SGK'da 8 bin 733 lira.
* EYT düzenlemesi, Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girecek. Başvuru süreci de bundan sonra başlayacak.
* Yasadaki şartları karşılayanlardan, sigorta kolu 4/a (SSK) olanlar emeklilik için ilk olarak mevcut iş yerlerine "emeklilik" gerekçesiyle işten ayrılma başvurusu yapacak.
* İşverenin işten ayrılış bildiriminin ardından, EYT'liler e-Devlet üzerinden emeklilik için kolayca başvurabilecek.
* Son olarak başvurular dosya bazlı incelenecek ve emekli aylığı bağlanıp bağlanmaması yönünde karar verilecek.
* Şartları karşılayıp emekliliğe hak kazananlara aylıkları bağlanacak.