Milyonlarca kişiyi ilgilendiren Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinde tüm gözler yarın yapılacak olan yılın son Kabine Toplantısı’nda olacak. Ana gündem maddesinin EYT düzenlemesi olması beklenen toplantıda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in kapsamlı bir EYT sunumu yapacağı ifade ediliyor.
CNN Türk Muhabiri Melike Görür, Kabine toplantısında ele alınacak kritik başlıkları sıraladı. Görür şu ifadeleri kullandı:
“Yılın son kabine toplantısı yarın Cumhurbaşkanı Erdoğan Başkanlığı’nda Külliye’de yapılacak. EYT düzenlemesinde çalışmaların sonuna gelindi. Yarın Kabine toplantısında değerlendirme yapılacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin’in kapsamlı bir sunum yapması bekleniyor.
EYT’de formül ne olacak? Yaş sınırı olacak mı? Melis Başkanlığı’na bu teklif ne zaman sunulacak? Tüm bu değerlendirmeler yarın Kabine toplantısında yapılacak.
Asgari ücrete yapılan zam da Kabine toplantısında konuşulacak. 250 TL işverenlere destek verilmesi kararlaştırılmıştı. Desteğin verilmesi için kanun değişikliği yapılması gerekiyor. Bir kanun teklifi hazırlanarak Meclis Başkanlığı’na sunulması bekleniyor. Yarın Kabine toplantısında ele alınacak.
Cumhurbaşkanı Erdoğan asgari ücret zammının ardından fahiş fiyat artışına müsaade edilmeyeceğini söylemişti. Asgari ücret zammının ardından fahiş fiyat artışına karşı yapılacak denetimler Kabine toplantısının gündeminde olacak.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, araç muayene ücretlerinin artış oranının indirime gidilmesi için Cumhurbaşkanını yetkisinin olduğunu söylemişti. Bu kapsamda bir düzenlemeye gidilecek mi? Kabine toplantısında konuşulacak.”
Öte yandan geçtiğimiz günlerde Bakan Bilgin katıldığı bir TV programında EYT gündemine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Bakan Bilgin şu ifadeleri kullandı:
1999’dan sonra işe girenlerin EYT kapsamında olmadığını söylenen Bilgin, “EYT deyince 8 Eylül 1999'dan önce işe başlamış olanlar. Bunların bazı istisnaları var. Doğum yapmış hanımların, askerlik yapmış olanların borçlanması var. Birkaç istisnai durumlar var. Onların dışında en çok sorulan soru; prim gün sayım eksik, borçlanabilir miyim? 1999'dan sonra işe girdilerse EYT'yi kapsamayacaktır. Mevcut yasamızda olan haklar devam edecek. Yurt dışında çalışanlar var. Olağanüstü bizim kurumlarımıza müracaat edenler var. Orada da benzer kafa karışıklıkları var. Onlar da 'prim gün sayılarımızı tamamlayalım, emekli olalım' diye kuyruklar oluşturuyor. Onlarda da aynı şey geçerli. EYT 8 Eylül 1999 öncesi işe başlamayı zorunlu kılıyor. Dünyanın neresinde olursanız olun. Aksi takdirde borçlanarak olmaz” ifadelerini kullandı.
EYT için yaş sınırına henüz karar verilmediğini belirten Bakan Bilgin, “Aralık'a kadar yaklaşık 1 milyon 900 bin kişi. Ocak ayında 2 milyonu biraz geçen kişi. Dediğimiz şartlara uygun. Prim gün sayısı ve hizmet süresi tamamlanmış olanların sayısı. Eğer hiçbir yaş sınırı olmasa bunlar giriyor. 2 milyon giriyor. Bazıları 5-6 milyon var, diyor. Geçen uzman kılığında bir adam 'Bu iş 13 milyona çıkar' diyor. Şu anda onları belirlemeye çalışıyoruz. Müracaat ediyor. Adam daha önce Bağkur, SSK'da, yurt dışında çalışmış. Onların dosyalarını müracaat edilmeden biz birleştiremiyoruz. O hummalı bir çalışma. Bütün çalışmalar ortaya çıktıktan, toplam tabloyu gördükten sonra yaş sınırına karar verilecek. Ben burada devleti düşünüyorum, yurttaşlarımıza en fazla katkı yapabilecek çözüm üzerinde durmam gerekir. Yaş sınırına henüz karar verilemedi. Neticede tabloya bakarak siyasi karar verilecektir. Hükümet karar verecektir. Cumhurbaşkanımız değerlendirecektir. Tabloyu tam olarak tespit etmeye çalışıyoruz. Hangi yaşta kaç kişi bulunuyor? Yaş aralığı nereden nereye geliyor. EYT'de ortalama yaş yüzde 49.9. Bu çalışmayı bitirmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
EYT çalışmalarının 26 Aralık'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ileteceğini ifade eden Bilgin, “Tahmin ediyorum EYT'yi bu ay sonuna kadar Meclis'e götürürüz bunu. Bitirebilirsek bu ay içinde, bitiremezsek Ocak ayında götürürüz. Ben son durumu önümüzdeki 26 Aralık'ta Sayın Cumhurbaşkanımıza arz edeceğim. Meclis'in iradesiyle çıkınca Resmi Gazete'de yayınlanır ve yürürlüğe girer” dedi.