4857 sayılı iş kanuna göre işçilerin ve devlet memurlarının izin süreleri belirlenmiştir. Çalışanlar evlilik tarihlerinden sonra belli bir süre evlilik izni kullanmaya hak kazanırlar.
Devlet kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan işçileri evlilik izinlerini 3 gün kullanabilirler. 4857 Sayılı İş Kanunu’na göre özel sektörde çalışan kişiler "işçi" olarak kabul ediliyor. Evlilik tarihinden sonraki 3 gün izinli sayılırlar. İşçiler evlilik izinlerinin tarihlerine sözleşmedeki maddeleri de saydırarak arttırabilirler. İşçilerin evlilik izin süreleri arttırılabilir fakat asla düşürülemez. Ayrıca işçiler anne, baba ve kardeş ölümlerinde işçiler 3 gün süre ile izin kullanılabilirler. Eşi doğum yapan bir işçiye ise 5 gün resmi izin verilir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 104. Maddesine bağlı memurlar evlilik izinlerini 7 gün olarak kullanırlar. Memurlar evlilik tarihinden sonraki 7 gün resmi olarak izinli sayılırlar. Ayrıca devlet memurları anne, baba ve kardeş ölümlerinde de 7 gün ölüm izni kullanırlar. Eşi doğum yapan bir memur ise 7 gün izinli sayılır.
Evlilik izninin kullanılması için nikahın yapılacağı tarih baz alınır. Nikâhın yapılacağı günden itibaren işçiler için 3, memurlar için 7 gün izin hakkı verilir. Birden fazla evlilik yapan işçi veya memur için bu izin hakkı saklı tutulur. Kısacası her evlilikte bu izin süreleri geçerli olacaktır. Ayrıca izin süreleri iş günü olarak belirtilmediğinden hafta sonuna veya resmi tatillere de denk gelse kişinin evlilik izni resmen sayılır. Evlilik izninin sayılamaya başladığı tarihi nikah tarihidir.
Evlilik izninin hafta sonuna ya da iş gününe denk gelmesi durumu ile ilgili İş Kanunu'nda belirtilmiş bir madde yoktur. Bununla birlikte hafta sonları sıklıkla haftalık tatile denk geldiği için cumartesi ya da pazar günleri de haftalık izinden düşülür. Evlilik izni için şart koşulmuş bir tarih de olmadığından kaynaklı işverenin de uygun bulması ile birlikte tercih edilen iş günlerinde evlilik izni kullandırılır.
Evlenme izni talebinin nikah tarihi alınmasından sonra nikah tarihinden önce, işverene ya da iş yerinin insan kaynakları birimine bildirilmesi gerekiyor. Kurumun talep etmesi durumunda nikah günü alındığına dair belgenin de dilekçeye eklenmesi zorunludur.