Evimin altından fay hattı geçiyor mu? Fay hattı sorgulama nasıl yapılır? 2023 E-Devlet fay hattı sorgulama

10 ilde ciddi hasara neden olan Kahramanmaraş depreminin ardından fay hattı sorgulama işlemleri milyonlarca kişi tarafından araştırılmaya başlandı. Peki Evimin altından fay hattı geçiyor mu? Fay hattı sorgulama nasıl yapılır? İşte 2023 E-Devlet fay hattı sorgulama...

06.02.2023-12:58 - (Son Güncelleme: 06.02.2023-16:24) Evimin altından fay hattı geçiyor mu? Fay hattı sorgulama nasıl yapılır? 2023 E-Devlet fay hattı sorgulama

Bugün Kahramanmaraş ve Gaziantep başta olmak üzere Türkiye’de çok sayıda şiddetli deprem meydana geldi. Çok sayda can kaybına ve yaralanmalara sebep olan depremler sonrasında vatandaşlar evinin altından fay hattı geçip geçmediği öğrenmek için 2023 E-Devlet fay hattı sorgulama işlemlerini internetten araştırmaya girişti. Peki Evimin altından fay hattı geçiyor mu? Fay hattı sorgulama nasıl yapılır?

Fay hattı sorgulama nasıl yapılır?

Evinizin altından fay hattı geçip geçmediğini öğrenmek için E-Devlet sistemi üzerinden AFAD’ın hizmetlerinden olan  Türkiye Deprem Tehlike Haritaları İnteraktif Web Uygulaması’nı kullanabilirsiniz.

Fay Hattı Sorgulama

MTA deprem fay hattı sorgulama nasıl yapılır?

MTA sayfasına giriş yapılmasının ardından  yer bilimleri portalına tıklayıp, çıkan harita üzerinden konuma girmek gerekmektedir. Haritadan konum girildikten sonra, faylar kısmını girip detaylara bakılabilmektedir.

Fay nedir, türleri nelerdir?

Yerkabuğundaki çeşitli ölçekteki kayma yüzeyleri, (üzerinde deprem olan ve hareket eden iki levha yada levhacık arasındaki ara yüzey) FAY olarak adlandırılır.

Fay türlerinden birisi olan diri Fay, son tarihsel dönemde deprem oluşturmuş olan tüm faylar diri fay olarak isimlendirilir. Bu fayların dirilikleri sadece yazılı tarihsel kataloglardan değil aynı zamanda tarihi yapıları etkileyen faylanma işaretlerinden de anlaşılabilir. 

Genç kuvaterner çökellerini (2 milyon yıldan daha yaşlı olmayan) kesen faylar, ötelenmiş genç akarsu yatakları, ötelenmiş akarsu – denizel şekiller, basınç sırtı yada çöküntü gölcükleri, uzamış sırtlar gibi genç morfolojik şekiller oluşturmuş faylar, diri faylardır.

Fay Hattı Sorgulama-1

Bu tür fay düzlemleri, yeryüzünde 90 dereceye yakın dik bir konumda olan ve yerin içine doğru hafifçe eğimlenen yalnızca yatay atımın oluşturduğu yanal atımlı faylardır. Bu faylar, atımlarina öre sağ ya da sol yönlü olabilirler. Kuzey Anadolu Fayı, sağ; Doğu Anadolu Fayı ise sol yönlü doğrultu atımlı faylardır.

Türkiye’de kaç fay hattı var?

Jeolojik olarak en aktif deprem kuşağı üzerinde yer alan Türkiye'de; Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı olmak üzere 3 adet fay hattı bulunmaktadır.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal