Evi olanların dikkatine! Mart ayı sonuna kadar en az 7 bin TL ödenmezse..

Konut ve işyeri kira geliri elde eden binlerce vatandaş için önemli bir haber geldi. Kira geliri 7 bin lirayı geçen mülk sahipleri mart ayı sonuna kadar vergi ödemek zorunda. Geçtiğimiz yıl elde edilen konut kira gelirlerinin 7 bin lirası gelir vergisinden muaf tutulacak ancak istisnayı aşan gelirini beyan etmeyen ya da eksik bildirenin bu hakkı ortadan kalkacak. Söz konusu kira geliri beyan dönemi ile ilgili yaşanan gelişmelerin tamamı haberimizde..

04.03.2022-13:00 - (Son Güncelleme: 04.03.2022-15:25) Evi olanların dikkatine! Mart ayı sonuna kadar en az 7 bin TL ödenmezse..

Konut ve işyeri kira geliri elde eden yaklaşık 2 milyon kişi için beyan dönemi Mart ayı itibariyle başladı. 1 Mart’ta başlayan ve 31 Mart’a kadar devam edecek olan beyan dönemi, hazır beyan sistemi (hazirbeyan.gib.gov.tr) üzerinden veya vergi dairelerinden yapılabilecek. Geçen yıl elde edilen konut kira gelirlerinin 7 bin lirası gelir vergisinden istisna tutulacak. Bu tutarı geçmeyen kira gelirlerinin beyanı gerekmiyor. Muafiyeti aşan gelirini beyan etmeyen veya eksik bildirenin bu hakkı ortadan kalkacak. 2022 yılı için geçerli olacak konut istisna tutarı da 9 bin 500 lira olacak.

İşyeri kira geliri için de beyanname sınırı her yıl yeniden hesaplanıyor. İş yeri kira geliri elde edenler için beyan sınırı 53 bin lira olmakla beraber, 2022 yılı gelirleri için bu tutar 70 bin lira olarak belirlendi. Ev sahipleri kiradan elde ettiği geliri önce beyan ediyor daha sonra da Mart ve Temmuz'da iki taksit halinde olmak üzere ödüyor. Ev sahipleri 2020 kira geliri için 53.6 milyar gelir beyanında bulundu. GİB (Gelir İdaresi Başbakanlığı), milyonları ilgilendiren kira geliri ve vergilendirilmesi konusunda vatandaşlara yanıt verdi.

Kira gelir vergisi ödemeyecek olanlar kimler?

Gayrimenkul sermaye iradının mükellefi, kira gelirine konu olan mal ve hakların sahipleridir. 2021 yılı için konut kira gelirlerinin 7 bin lirası, 2022 yılı için ise 9 bin 500 lirası gelir vergisinden istisnadır. Bu tutarın altında kalan konut kira gelirleri için yıllık gelir vergisi beyannamesi verilmesine gerek yoktur. Beyana tabi geliri, sadece kira geliri olan mükelleflerden, bir takvim yılı içinde elde ettiği konut kira geliri 2021 yılı için belirlenen istisna tutarı olan 7000 lirayı aşanlar beyanname verecek. 1 Ocak-31 Aralık dönemine ait beyana tabi gayrimenkul sermaye iradı gelirleri için ise vatandaşların Mart'ın birinci gününden 31 Mart akşamına kadar beyanname verilmesi gerekiyor.

Söz konusu istisna nasıl uygulanır?

Geçen yıl için konut kira gelirinin 7 bin lirası istisna olarak belirlenirken, bu tutarın üzerinde mesken kira geliri elde edilmesi halinde verilecek yıllık gelir vergisi beyannamesinde beyan edilen kira gelirinden istisna tutarının düşürülmesi gerekmektedir. Kira gelirinin yanında ticari, zirai veya mesleki kazancını beyan etmek zorunda olanlar, istisna uygulamasından maalesef yararlanamıyor. Konut kira geliri elde eden kişilerin, yıllık olarak tespit edilen istisna tutarının altında kira geliri elde etmesi halinde ise vergi dairesinde mükellefiyet kaydı açtırmasına veya beyanname vermesine gerek bulunmuyor.

Hatalı bildirimde hak kayboluyor

Geçtiğimiz sene kira geliri 7 bin liranın altında olanların beyanname vermesine gerek yok açıklaması yapılırken hissedarlar için de aynı tutarın geçerli olduğu belirtildi. Örneğin; geçtiğimiz yıl aylık 550 liradan kiraya verilen bir mülkten yılda 6 bin 600 lira gelir elde edilmişse, bu durumda hasılat 7 bin liralık istisnanın altında olacağından bu gelirin beyan edilmesine gerek olmayacak. Konutlardan sağlanan kira geliri, süresinde beyan edilmez veya eksik beyan edilirse de 7 bin liralık istisna hakkı da yanacak.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal