Sindirim ve bağışıklık için oldukça faydalı olduğu bilinen yoğurt, içeriği bakımından oldukça zengindir. eğer siz de evde yoğurt yapmak istiyorsanız, bu noktalara muhakkak dikkat edin. işte enfes bir yoğurt yapımı için püf noktalar...
Sindirim ve bağışıklık için oldukça faydalı olduğu bilinen yoğurt, içeriği bakımından oldukça zengindir. eğer siz de evde yoğurt yapmak istiyorsanız, bu noktalara muhakkak dikkat edin. işte enfes bir yoğurt yapımı için püf noktalar...
Güvendiğiniz yerden alın
Süt mikroorganizmaların üremesi için çok iyi bir ortam oluşturur ve bu sebeple çok kısa zamanda da bozulabilir. yoğurdunuzu yaparken günlük süt tercih edin ya da açık süt alıyorsanız, güvendiğiniz yerden alın. sütün hijyeni hem sağlık için hem de güzel yoğurt elde etmek için oldukça önemli. eğer süt temiz bir süt değilse, yaptığınız yoğurt gri olur ve hatta yoğurtta acı tat hissedilir. ayrıca kötü kokulu yemlerle beslenen hayvanların sütleriyle yapılan yoğurtta, kötü koku hissetmek de mümkün.
Çok kaynatılmamalı
Yoğurt mayalamak için sütün kaynatılmasının nedeni, sütün içindeki kuru madde miktarını yükseltebilmek. yani sütteki su buharlaşır ve yoğurdun daha iyi mayalanmasına olanak sağlanır. fakat çok uzun süreli kaynatma süt içinde bulunan bileşenlerinin zarar görmesine ve sütün besin değerinin azalmasına yol açar. bu nedenle süt fokurdamaya başlayınca 5 dakika daha kaynatın ve kapatın.
Isısına dikkat
Yoğurt mayalarken sütün ısısı oldukça önemli. mesela çok sıcak sütü mayalarsanız, yoğurdunuz sulu olabilir veya maya turmayabilir. sütün ısısının doğru ayarda olmasını geleneksel olan, parmak batırma yöntemi ile kontrol edebilirsiniz. elinizi yıkayın ve süte serçe parmağınızı batırın ve parmağınız çok az yanacak kadar bir ısıdaysa mayalayabilirsiniz.
Maya ölçüsünü iyi ayarlayın
Yoğurdu mayalarken süte koyacağınız maya miktarına da dikkat edin. maya az olursa yoğurt tutmayabilir, fazla maya da tadının ekşi olmasına neden olmakta. 1 litre süt için 1 yemek kaşığı yoğurt mayası koyarsanız çok daha iyi sonuç elde edersiniz. süt uygun ısıda olduğunda yoğurt mayasını ekleyin ve her tarafına eşit yayılması için güzelce karıştırın.
Mayalama süresi önemli
Yoğurdun, mayalanması için genelde 4-5 saat kadar bekletmek idealdir. eğer yoğurt daha uzun süre mayalanırsa sulanabilir ve daha sıvı bir hal alabilir. ayrıca mayaladıktan sonra 1 gün buzdolabında bekletin. bu şekilde daha güzel ve kıvamlı bir yoğurt elde edilir.