Yoğurt yalnızca ülkemizde değil, dünya genelinde en çok tüketilen süt ürünlerinden arasındadır. Kalsiyum ve D vitamini açısında fazlaca zengin olan yoğurt çok eski çağlardan beri hastalıkları tedavi için olarak kullanılmış ve sağlıklı yaşamın ilacı olarak gösterilmiştir.
Fakat ne yazık ki yıllar ilerledikçe doğal ürün bulmak daha da zorlaşıyor ve içerisinde ne olduğu belli olmayan fabrika ürünü gıdaları satın alıyoruz. Bu da yoğurt gibi yararlı probiyotiklerin faydadan çok zarar vermesine yol açıyor. Bu nedenle doktorlar imkanı olan kişilerin yoğurt gibi bazı probiyotikleri dışardan almak yerine evde doğal bir şekilde kendilerinin yapmalarını tavsiye ediyor.
EV YAPIMI YOĞURT TARİFİ
MALZEMELER
500 ml. günlük süt
1 tatlı kaşığı yoğurt
YAPILIŞI
İlk önce 500 ml. günlük sütü çelik bir tencereye koyun ve orta ateşte kaynamaya bırakın.Üst yüzeyi köpük köpük olduktan sonra tahta bir kaşık ile karıştırarak havalandırın. Havalandırma işleminin ardından kaynama noktasına gelen sütünüzü kısık ateşte 10-15 dakika kadar daha kaynatın.
Unutmayın ki mayalayacağınız süt olması gereken sıcaklıktan daha düşük bir ısıda olursa yoğurdunuz tutmaz. Bu nedenle ısısı konusunda dikkatli olun.Yoğurt mayalayacağınız kaplar cam, toprak ya da seramik olabilir. Fakat türü ne olursa olsun yoğurdunuzu buzdolabınakaldırdığınız aşamada size rahatlık sağlaması için kapaklı olmasına özen gösterin.Sonrasında kaynayan sütü seçtiğiniz kaba boşaltıp, ılınması için bekletin.
Mayalama işlemi için sütün uygun sıcaklığa gelip gelmediğini serçe parmağınızı değdirip bakın. Eğer parmağınız süt içerisinde yanmadan 10 saniye boyunca kalabiliyorsa sıcaklık uygun demektir.Şimdi mayalama için kullanacağınız yoğurdu, küçük bir kasede mayalanmayı bekleyen az miktardaki ılık sütle karıştırabilirsiniz.Karıştırdığınız sütü kaba ekleyin ve tahta bir kaşık yardımıyla karıştırın.
Güzelce karıştırdığınız sütünüzün sulanmadan buharlaşması ve hava alabilmesi için öncelik ile kabın üzerini hava geçiren tel bir süzgeç ya da hava alabilen pamuklu bir tülbent ile örtün. Fakat bizim önerimiz pamuklu tülbentten yana olacaktır. Çünkü bu sayede mayalanan yoğurt ısısını koruyabilecektir.
Ev yapımı yoğurtta dikkat edilmesi gereken diğer aşama da mayalanma işlemi esnasında yoğurdun sıcaklığını korumasıdır. Bu sebepten yalnızca üstünü değil etrafını da bir battaniye ile sarabilirsiniz.
Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın.